Tre mjölkbönder fick medalj av Kronprinsessan Victoria

LRF Mjölks guldmedalj Monika och Lars Eriksson
Monika och Lars Eriksson, Hundsjö utanför Boden var en LRF Mjölks guldmedaljörer i år.

Måndagen den 15 april var det mjölkfest på Kungliga Slottet i Stockholm. Sveriges mjölkföretagare, som har levererat mjölk av högsta kvalitet i 23 år, tog emot LRF Mjölks guldmedalj ur Kronprinsessan Victorias hand. Från Norrbotten var det tre gårdar som mottog den hedersamma utmärkelsen.

Årets 23 medaljörer är utspridda över hela landet, från Boden i norr till skånska Degeberga. Storleken på gårdarna skiljer sig också åt, från den största gården med 200 kor, ned 14 kor. Men det som förenar mjölkbönderna är varken geografi eller storlek, utan den fantastiska kvalité på mjölk som levererats år ut och år in - i hela 23 år. Den 15 april uppmärksammades dessa bönder genom att bjudas in till det Kungliga Slottet. Där delade Kronprinsessan Victoria ut LRF Mjölks hedersamma pris. Till Norrbotten gick tre guldmedaljer.

Biologisk mångfald i stället för biologisk enfald

Lars och Monika Eriksson som driver lantbruk i Hundsjö utanför Boden med 70 kor var en av guldmedaljörerna.

–  Guldmedaljen är ett kvitto på att man har gjort något riktigt bra och hållit i det i många år. Priset signalerar också att kvalitet räknas. Allt handlar inte om att vara billigast, det handlar också om djur som mår bra och ger den allra bästa mjölken, berättade Lars Eriksson som sett fram emot denna medalj.

– Vi har jättefina förutsättningar för mjölkproduktion på många ställen här i Norrland. Men då måste politikerna signalera att det finns ett långsiktigt tänk så att bönderna vågar investera och satsa. Kraven på att vi ska vara mer självförsörjande på livsmedel blir allt större, då kan inte halva Sverige vara en vit fläck där vi bara har industrier. Det är viktigt att tänka på. Vi får ett vackert och öppet landskap med biologisk mångfald i stället för biologisk enfald. Kon är också vital för att hålla liv i landsbygden. Mjölkgårdarna ger jobb i flera led och ser till att vägarna hålls plogade för mjölkbilen och andra, berättade Lars.

Britt-Marie Edlund och Ulf Vinberg får guldmedalj av kronprinsessan
Britt-Marie Edlund och Ulf Vinberg, Blåsmark mottar LRF Mjölks guldmedalj av Kronprinsessan Victoria.

I Blåsmark satsas det på hållbara kor

Den andra guldmedaljen gick till Ulf Vinberg och Britt-Marie Edlund i Blåsmark utanför Piteå med 70 kor. 

– Det är inte lätt att uppnå guldmedaljen så det är klart att vi är stolta! Min far var mycket nära när han slutade, så vi tog över en välskött gård med fina kor och inarbetat kvalitetsmedvetande. Det känns bra att vi nu har klarat av medaljen, berättade Ulf Vinberg.

På gården utanför Blåsmark har man satsat på hållbara kor som inte behöver ge den mesta mjölkmängden. Kvalitet och djurvälfärd är viktigast.
– Vi har valt att gå ner något i avkastning och tycker att de har gett oss friskare djur som vi behöver behandla mindre. Vi pressar dem inte så hårt men de mjölkar av hög kvalitet vilket ger bättre betalt. Den modellen trivs vi med, säger Ulf Vinberg.

LRF Mjölks guldmedalj Ann-Britt och Roger Nilsson
Ann-Britt Karlsson och Roger Nilsson, Grandal Arvidsjaur tillsammans med Kronprinsessan Victoria.

Mjölken från Arvidsjaur blir Västerbottensost

Norrbottens tredje guldmedalj mottogs av Roger Nilsson och Ann-Britt Karlsson, Grandal utanför Arvidsjaur med 14 kor.

– Guldmedaljen är det finaste man kan få som mjölkbonde och det krävs att man ligger på topp under lång tid. Jag visste faktiskt inte att vi redan var kara, så det var en glad överraskning när de ringde från mejeriet och berättade, säger Roger Nilsson.

– Att jobba för kvalitet har alltid varit självklart, man vill ju leverera en så bra råvara som möjligt. Vår mjölk skickas till Burträsk och blir Västerbottensost så vi måste klara extra höga krav. Men jag tycker att de är rimliga, det går ju att nå dem, konstaterar han.

Roger Nilsson känner sina 14 kor väl och han lägger mycket tid på dem. Det krävs om mjölken ska vara av högsta kvalitet, förklarar han. 
– Man måste vara noggrann med allt som rör djuren, med foder, skötsel och mjölkningar. Kor som mår bra mjölkar bra så det gäller att ta hand om varje djur och ha ordentlig översyn. Då upptäcker man tidigt om något inte är som det ska och kan jobba förebyggande.