Trygg stämma i oroliga tider

Det är orimligt med skördebortfall på 32 procent. Inte heller 10 procent är ok. Men det är en realitet för lantbruksföretagen i Södermanland. Ett bortfall på max 4 procent på gårdsnivå kan tolereras, för att inte äventyra lönsamheten menade stämmodeltagarna i ett uttalande.

Även om solen sken i kapp med delegaterna var det en tydlig skugga från omvärlden som sträckte sig in i stämmolokalen.

– Vi går in i en säsong med stora möjligheter, men samtidigt med stora risker, sa vice ordförande Martin Holmberg när han fick öppnade stämman då Johan Lagerholm tvingades stanna hemma på grund av sjukdom.

Ökat fokus på matproduktion
– Världens största veteexportrör är i krig med den femte största, det skapar obalans när det gäller livsmedelsförsörjningen både i vårt närområde och länder längre bort, konstaterade Martin. Jag är övertygad om att vi under 2022 får se ett ökat fokus på vår produktion och en ökad förståelse för vad en säker livsmedelsproduktion är värd.

Joakim Larsson från SEB fortsatte, under sin inspirationsföreläsning, på samma tema och uppmanande lantbruksföretagare att ha löpande kontakt med sin bank, revisor och bankman. Ekonomin kan förändras snabbt med räntor, energikostnader och likviditeten. Åtgärder i det korta perspektivet kan stärka framtiden.

Spår ökat värde i skogen
Han visade hur händelser i andra världsdelar påverkar en världsmarknad dit vi levererar vår produktion av livsmedel, men också hur ökad självförsörjning utifrån ett ökat beredskapsbehov bygger på behovet av produktion i Sörmland, med sannolikt en bättre ekonomi även på gårdsnivå.

Samtidigt är skillnaderna stora mellan olika produktionsslag. Mot slutet lyfte Joakim upp skogen som det gröna guldet, där skogsägarna bör ta sig en funderare på om när och hur de ska skörda. Värdet av kolinlagring är nämligen det nya heta, där skogsägare kan komma att belönas ekonomiskt vid sidan av själva timmervärdet.

Viltet äventyrar ekonomin
Under själva stämman antogs ett uttalande om viltskador. Under de senaste sex åren har viltskadorna på växande gröda fördubblats. För odlare av ärtor noteras 32 procent förlust, slåttervall 22, höstraps 10 och spannmål 8 procent. Lantbruksföretagarna i Södermanland utfordrar viltet utan någon ersättning, och äventyrar sin ekonomiska överlevnad.

LRF slår fast att man kan acceptera maximalt fyra procent skördebortfall på grund av viltbete. Detta kallas toleransnivå. För att nå dit krävs aktiviteter på alla nivåer. Medlemmen ska mäta och väga skörden innanför referensburar och utanför. LRF ska trycka på myndigheterna för bättre verktyg och metoder men politiken måste också modernisera jaktlagstiftningen så den utgår från jord- och skogsbrukets behov.

Förnyat förtroende
Det blev omval över hela linjen med Johan Lagerholm som regionordförande på ett år och ledamöterna Stefan Gustafsson, Dentersta Vadsbro, Elin Beckman, Berga Husby-Oppunda och Martin Holmberg Uddberga, Sparreholm. Clas Rydberg, Smedsbol Björkvik, Kjell Johansson, Grova Jönåker och Martina Schagerlund, Lindsholms gård Barva har ett år kvar.

Fem motioner behandlades. En skrivelse ska skickas till riksförbundet efter att Grestabygden krävt att barkborrarnas härjningar ska likställas med stormen Gudrun som var en katastrof. Då ställde staten upp med ekonomisk ersättning till de som drabbades.

Utbildning i egenkontroll
Bettna-Vrena förslår att lokalavdelningarnas kassahantering förändras så att LRF hanterar ekonomin för dem på samma sätt som kommungrupperna. Dagens system är dyrt och ineffektivt. Förändringen skulle stärka folkrörelsen och öka engagemanget, argument som regionstyrelse och stämman gillade. Motionen sänds till riksförbundsstämman.

Rönö vill att det vid myndigheters kontroller tydligt framgår vilken kompetens kontrollanten har. Regionstyrelsen menade däremot att det är myndigheten som ansvar för kontrollen. Den är inte personlig. Däremot ska LRF på alla nivåer fortsätta att påverka myndigheter och beslutsfattare i kompetensfrågan. Tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan ska utbildningstillfällen i miljötillsyn och egenkontroll erbjudas.

Smittsäker kadaverhantering
Regionstämman slog fast att framtida livsmedelsförsörjning och ett hållbart samhälle är högt prioriterade områden. Därför är det direkt olämpligt att förstöra högavkastande åkermark. På alla nivåer ska LRF fortsatt driva denna fråga, och menade därmed att motion två från Rönö besvarats.

Riksförbundsstämman får däremot hantera motionen från Helgesta- Årdala- Hyltinge om statligt stöd till hantering av kadaver och slaktavfall från vilt. Regionstämman beslutade att sända den vidare eftersom det behövs en kostnadsfri hantering som är smittsäker, nu när salmonella och svinpest grasserar på annat håll.

Årets stämma hölls i Tallåsskolans aula i Katrineholm där delegaterna bjöds på grillbuffé i det fria bestående av vildsvinskebab, burgare och fårkorv med äppelmust från Sörmlandsäpplen. Lokalen var också ett fynd som bjöd på en fulländad arkitektur från sent 1940-tal, med stor omsorg om detaljer och materialval.

Lyssna gärna på LRFs poddar om den stora viltstammen i Sörmland:

Vildsvinen tvingar Clas att vaka om nätterna

Utan stängsel blir det ingen mat

Margareta Malmqvist i Runtuna: vilstammen exploderar