Så stor andel svensk mat upphandlas i kommunerna i Sydost

Kroppkakor görs på Långerum, Öland. Fotograf: Ester Sorri.

En kartläggning som Land Lantbruk gjort visar andelen svensk mat som upphandlas i kommunerna i Sydost (Blekinge, Kalmar och Kronobergs län). I Mönsterås i Kalmar län är andelen svenskt hela 92 procent för animalier jämfört med Alvesta i Kronobergs län som har 70 procent totalt och Olofström i Blekinge som har 98 procent för animalier.

I kartläggningen har 20 av 25 kommuner i Sydost svarat på frågan om hur många procent av den offentliga tallriken som har svenskt ursprung. När det kommer till frågan om kommunen har en strategi för svensk mat i upphandlingen är svaren inte lika konsekventa. 
   - Majoriteten av kommunerna uppger att de aktivt arbetar för att byta ut råvaror till svenska alternativ i de offentliga köken, vilket är glädjande. Samtidigt behöver de goda exemplen bli ännu fler. Det stärker inte enbart vår livsmedelsförsörjning utan bidrar även till biologisk mångfald, öppna landskap och arbetstillfällen som genererar skatteintäkter, säger regionordförande Roger Gustavsson.

Kostcheferna i kommunerna har relativt lätt för att svara på hur stor andel av köttet som är svenskt eftersom det finns en lagstiftning för ursprungsmärkning för dessa produkter och tydliga krav på märkning. Det är lite klurigare för kategorierna fisk och grönsaker.

I Land lantbruks artikel vittnar flera kommuner om att lagen om offentlig upphandling (LOU) begränsar möjligheterna att köpa svenskt och närproducerat. Men det lagförslag som väntas träda i kraft i sommar ska göra det lättare att premiera mindre företag och lokala alternativ.

Undersökningen i korthet

En enkät skickades ut till landets alla 290 kommuner där 224 valde att svara på enkäten. Det skiljer sig åt hur kommunerna har redovisat sina siffror och vilket digitalt stöd de har. 78 procent svenska produkter är den nivå som är möjlig att nå eftersom produkter som vissa frukter och kaffe inte odlas i Sverige. 

Kontakt

Roger Gustavsson, regionordförande LRF Sydost
073-978 63 77

Sarah Ejermark, pressansvarig LRF Sydost 
010-184 45 05 eller sarah.ejermark@lrf.se
 
Statistik över länens alla kommuner exklusive Karlskrona och Ronneby i Blekinge län. Borgholm och Emmaboda i Kalmar län samt Markaryd, Lessebo och Älmhult i Kronobergs län som inte har besvarat enkäten.

 

Kommun Län Hur många procent av den mat ni serverar har svenskt ursprung?  Arbetar ni aktivt för att byta ut råvaror mot svenska alternativ?  Har er kommun en strategi gällande svensk mat? 
Karlshamn Blekinge 42% Nej  Nej
Olofström Blekinge 98% för animalier Ja Ja
Sölvesborg Blekinge 63% Ja Ja
Oskarshamn Kalmar 85,75% för animalier Ja  
Hultsfred Kalmar 85,65% för animalier Ja Ja
Högsby Kalmar 73,18% animalier Ja  
Kalmar Kalmar 87,1% för animalier    
Mönsterås Kalmar 92,47% för animalier   Ja
Mörbylånga Kalmar 69,55%    
Nybro Kalmar Vet ej Ja Ja
Torsås Kalmar 51% Ja Ja
Vimmerby Kalmar 87,75% för animailer    
Västervik Kalmar 85% för animalier    
Alvesta Kronoberg 70,20% Ja Nej
Ljungby Kronoberg 69% Ja  Ja
Tingsryd Kronoberg 65% Ja Ja
Uppvidinge Kronoberg Mäter ej Ja Ja
Växjö Kronoberg 42–43%. Ja Ja

Källa: Land Lantbruk nr 5, tema offentlig mat