När Region Jämtland Härjedalen nu har ändrat sitt mål för den offentliga maten, väcker det starka känslor. En del ser det som att ambitionen för ekologiskt sänks. Vi på LRF ser det som något annat – en nödvändig anpassning till verkligheten och framtiden.

Låt oss tala klarspråk: Hållbar mat kan bara komma från hållbara företag. Om vi lantbrukare inte kan driva våra gårdar med lönsamhet, då flyttar produktionen. Någon annans landsbygd – ofta längre bort – tar över. Där tappar vi insyn, inflytande och möjligheten att säkerställa att maten produceras med samma höga krav som här. Så vill vi inte ha det.

I Jämtland har vi alla möjligheter att göra rätt från början. Vi odlar vall som binder kol, vi har låg användning av kemikalier och vi har redan idag en av Sveriges högsta andelar ekologisk åkermark. Vårt jordbruk är ett klimatsmart kretslopp, oavsett certifiering.

Men hållbarhet är inte bara en fråga om metoder. Det handlar också om djuren, människorna och ekonomin på gården. Ta beteskravet för mjölkkor. Ingen bonde vill se sina djur inlåsta. Jag har själv krav på 60 dagars utevistelse – men släpper ut mina djur uppemot det dubbla. Inte för att någon tvingar mig, utan för att jag vet vad som är bäst för mina djur. Det är inte stel lagstiftning eller pekpinnar som driver utvecklingen – det är vi lantbrukare själva.

Vi på LRF tror att framtidens hållbara matproduktion byggs bäst tillsammans. Därför vill vi nu bjuda in Miljöpartiet, regionpolitiker och andra intresserade till ett kunskapshöjande samtal om hur vi kan utveckla målen för den jämtländska maten. Vi behöver diskutera inte bara ekologiskt eller konventionellt – utan hur hela jordbruket kan bidra till en stark landsbygd, bra djurvälfärd och minskad klimatpåverkan.

Utöver alla redan nämnda fördelar med vår jämtländska produktion har en ny, ytterst viktig aspekt tillkommit kopplat till det förändrade säkerhetsläget i omvärlden: det helt livsavgörande behovet av lokal matproduktion vid en kris. Ju mer det offentliga och privata konsumenter handlar från den lokala varukorgen, desto starkare blir vår livsmedelsberedskap. Den livsmedelsproduktion vi har i Jämtland i fredstid är i bästa fall den vi har vid en kris.

Nils Björid, ordförande LRF Jämtland

Gå med i LRF – din röst, din nytta, ditt nätverk

LRF driver frågor som gör skillnad för dig som verkar inom lantbruk, skog och landsbygd. Som medlem får du tillgång till förmåner, kunskap och nätverk som stärker din vardag och ditt företagande. Tillsammans får vi landet att växa.