Vall förstörd, gässen äter upp hela första skörden
2025-05-20

På sin gård i Tvååker har Lennart Svensson i år mött en oväntad och förödande motståndare – vitkindade gäss. De har invaderat hans marker, förstört vall och hotar nu både foderförsörjningen och framtidstron. Trots ihärdiga försök att skrämma bort fåglarna ser han nu skador för över 100 000 kronor, och en osäker framtid för sin avelsbesättning av Herefordkor.
På en gård i Tvååker driver Lennart Svensson en avelsbesättning med 20–25 Hereford kor. Men i år har något förändrats drastiskt tusentals vitkindade gäss har bosatt sig på hans marker och ätit upp stora delar av fodret han odlar. Hela 8,5 hektar förstörd vall är resultatet.
– Jag har ju i och för sig vall nog för normalproduktion, men det här är mer än vad jag tål. Jag lägger ner mycket tid och energi och nu behöver jag jaga extrafoder i stället för att ta min första skörd, säger Lennart Svensson.
Vitkindade gäss, ett växande problem för lantbruket
Vitkindade gäss har ökat explosionsartat de senaste fem åren, berättar Lennart som bott på gården sedan 2008. Tidigare var deras närvaro hanterbar, men nu har de blivit både fler och mer orädda.
– Förr höll de sig undan, nu är de inne på åkern varje dag. De äter kopiösa mängder, och det gör att gödsling känns meningslöst. Vallarna ser fruktansvärda ut där de varit, medan kanterna fortfarande har lite grönska, säger han.
Skrämseltaktiker fungerar inte längre
Trots försök med allt från skrotbilar till uppblåsbara skrämmor har ingenting haft långvarig effekt. Gässen verkar snarare se gården som en trygg plats.
– Jag vill ju att mina kor ska kunna efterbeta mina vallar, och jag måste kunna ta mitt vinterfoder någonstans. Det är foder och bete jag behöver till mina kor och inte till att föda upp gäss på, säger Lennart.
Skador för 120 000 kronor – framtiden osäker
Skadorna uppskattar Lennart till minst 120 000 kronor, och det påverkar inte bara första skörden. Även andra och tredje skörden riskerar att påverkas av den förstörda starten.
– Jag har ett heltidsjobb som entreprenör inom trädgårdsanläggning, det här är min fritid. Men nu äts både tid och framtidstro upp av gässen, säger Lennart uppgivet.
På LRF Halland bekräftar man att problemet med vitkindade gäss har ökat kraftigt de senaste åren. Jan Landström, regionalt sakkunnig i viltfrågor, menar att skadorna nått orimliga nivåer.
– På LRF pratar vi om toleransnivåer för viltskador, på gårdsnivå är det 4 % och på nationellnivå är det 2 % för Lennarts del förlorar han nästan 80 % av sin vall, säger Jan Landström.
Lennart har gjort allt rätt, han har försökt skrämma bort fåglarna, testat olika metoder och sökt lösningar. Nu återstår bara att ansöka om ersättning för skadorna, något LRF Halland uppmanar fler drabbade lantbrukare att göra.
– Har du skador orsakade av just vitkindade gäss då ska du söka ersättning, det är också ett sätt att visa på omfattningen, något som är viktigt i vårt påverkansarbete. För kanadagås och grågås finns det allmän jakttid och för skador från de arterna får man därför egentligen inte ersättning, säger Jan Landström.
Lennart Svensson har också lyft frågan med LRF Varbergs kommunavdelning.
Clara Hyltbäck
regional kommunikatör LRF Väst
clara.hyltback@lrf.se
076-836 81 00
Gå med i LRF – din röst, din nytta, ditt nätverk
LRF driver frågor som gör skillnad för dig som verkar inom lantbruk, skog och landsbygd. Som medlem får du tillgång till förmåner, kunskap och nätverk som stärker din vardag och ditt företagande. Tillsammans får vi landet att växa.