Västi gård - stället där man somnar av att räkna får på riktigt

I Piteå hittar vi det relativt nystartade företaget Västi gård, i Bertnäs, som erbjuder kött och chark från lamm samt sköna och vackra skinn. Dessutom har de ett lyxigt boende för turister, från var man kan se rakt in i fårstallet!

Bakom satsningen står Jenny Bucht, som tidigare bland annat jobbat åt länsstyrelsen i Norrbotten. Genom sina olika arbetsuppgifter där hann hon besöka i princip alla turistföretag i länet och en massa olika gårdar.
– Det var en fantastisk resa och jag fick lära mig så mycket. Jag noterade övriga samhällets fascination för jordbruket, eftersom folk har kommit så långt bort ifrån det. När jag såg alla fina satsningar tänkte jag – men jag då?


Västi gård i Bertnäs. Foto: Jenny Bucht

Byggde nytt
Gården köpte Jenny och hennes man redan 2005 och de hade några enstaka får i den gamla ladugården. Men när beslutet om att satsa på lammproduktion var fattat bestämde de att riva och bygga helt nytt stall. Bra då att Jenny är utbildad teknikagronom, och att byggande utöver jordbruk är hennes specialintresse!

Här sover man gott
För tre år sedan stod ett nytt stall klart där nu 40 tackor huserar. I samma veva byggde de ett boende på 100 kvadratmeter för turister, Herdekammaren. Här har man utsikt till fårstallet och ut över Bertnäsfjärden. Ingen annanstans sover man så bra som här när man får räkna fåren utlovar Västi gård. De boende har också möjlighet att delta i gårdens arbete eller prova på andra aktiviteter. Gården tar också gärna emot skolklasser för studiebesök.

Restaurang i gammal ladugård
Kött – och charkprodukterna (de samarbetar med små lokala slakterier och charkuterier) och får- och lammskinnen säljs på gården, eller via REKO-ringen i Piteå. Jenny Bucht, som också jobbar som konsult åt vindkraftsparken i Markbygden, har utöver detta även ett engagemang i restaurangen Euste gård, också den i Bertnäs. Det är en krog som självklart serverar lokala produkter, och som tagit form i en gammal ladugård. Här har ägaren Arne Berggren tagit till vara den gamla ladugårdens unika miljö med t ex vitkalkade tjocka stenväggar.

Vill locka fler turister
Utsikten över Bertnäsfjärden och djuren som betar i direkt anslutning till uteserveringen under sommaren ger en genuin atmosfär.
– Det är en restaurang som har öppet några gånger i månaden, och som är ett kul projekt. Vi har haft gästkockar där, men hoppas att något restaurangproffs har lust att driva det. Det är också på gång fler boenden i Bertnäs, och här finns en hamn, tennisbana, pool med mera. Min dröm är att skapa en form av Bullerbyn i Bertnäs och kunna erbjuda turisterna både flotta och mer budgetvänliga alternativ i framtiden, avslutar Jenny Bucht.