Vinnarna i Bonden i skolans årliga tävling är korade

människor, möte, barn, klassrum
Styrelseledamot Josefina Larsson Guttman och kommungruppsordförande Mikael Hallin delar ut diplom på Valstad Skola i Tidaholm. Foto: Pontus Widell

Baconmaskinen ”Allt-i-ett 9000” och andra snillrika uppfinningar för framtidens lantbruk, gjorde att klass 5 och 6 på Valstad skola i Tidaholm samt klass 4-6 på Sandbackaskolan i Kungälv, kammade hem några av vinsterna i den årliga tävling som anordnas i samband med LRFs initiativ Bonden i skolan.

Som en del av LRFs läromedels-satsning Bonden i skolan, anordnas varje år en tävling där barn runtom i landet får chansen att tävla om ett gårdsbesök. I år var uppdraget att skicka in idéer eller uppfinningar som skulle kunna finnas på en bondgård år 2050 och de deltagande barnens kreativitet imponerade stort på juryn. Med uppfinningar som Baconmaskinen ”Allt-i-ett 9000” och ”Vattengödslaren” kammade klass 5 och 6 på Valstad skola i Tidaholm samt klass 4-6 på Sandbackaskolan i Kungälv hem årets tävling i Västra Götaland med 3 av totalt 8 vinnande bidrag i landet. 

När Josefina Larsson Guttman, styrelseledamot LRF Västra Götaland, och Mikael Hallin, kommungruppsordförande LRF Tidaholm, besöker Valstad Skola för att meddela barnen att de vunnit och överräcka diplom möts de av glädjerop, stolthet och en stor dos nyfikenhet. Barnen som arbetat med materialet under fem veckors tid berättar med stor entusiasm om sina erfarenheter av att fördjupa sig och ämnen som växtodling, mat i kristider och innovationer för framtidens bondgård. De passar även på att överösa LRFs representanter med frågor om allt från vargangrepp till ungerska ullsvin. 

Att döma av reaktionerna är det uppenbart att barnen uppskattat Bonden i skolan-veckorna. Även pedagogerna passar på att lovorda initiativet. 

- För oss som pedagoger är det väldigt tacksamt material att använda. Det är suveränt paketerat och barnen har tyckt det varit väldigt kul. Jag skulle verkligen rekommendera fler att använda materialet och delta i tävlingen, säger Damir Ovcina, klassföreståndare på Valstad skola.  

 

män, kvinnor
Damir Ovcina och Maria Atterling Granlund på Valstad Skola i Tidaholm tillsammans med LRFs representanter. Foto: Pontus Widell

Även på Sandbackaskolan i Kungälv blev eleverna glatt överraskade när Martin Gustavsson, vice ordförande för LRF Västra Götaland kom på besök för att dela ut diplom och meddela de 12 eleverna i årskurs 4-6, som går anpassad studiegång, på Sandbackaskolan i Kungälv att de vunnit ett besök på en gård.  

- Flera av barnen har frågat här de senaste veckorna om klassen har vunnit så de har verkligen varit nyfikna, säger Cicci Anjou som är speciallärare AG 4-6 på Sandbackaskolan. 

På Sandbackaskolan har man lyft in materialet i flera ämnen bland annat i svenska, bild och matematik. 

- Vi hade en jättestor tankekarta på tavlan där vi skrev upp allt man kunde handla i affären som kom från bonden.  Sen pratade vi om djuren och vad deras ungar heter. Allt utifrån våra elevers kunskap och nivå. Vi tittade också på några av filmerna och pratade om dem, säger Cicci Anjou som tillsammans med eleverna och deras resurser använt sig av Bonden i skolan-materialet.  

Eleverna var mycket glada över att få ta emot diplomet och när Martin Gustavsson från LRF:s regionstyrelse delade ut priset och diplomet var det flera av eleverna som kom med förslag på vilka djur de skulle vilja träffa på sitt gårdsbesök.  Hästar och grisar stod högt upp på önskelistan följt av ankor, kor, kaniner hundar och katter.

Martin lovade att försöka ha det i åtanke när gårdsbesöket planeras in. Besöket på en bondgård kommer ske till våren och de 12 eleverna kommer då tillsammans med sina vårdnadshavare och klassens lärare och resurser att få besöka en bondgård. 

- Det känns jätteroligt att klassen vunnit, nästa år hoppas vi att tiden som Bonden i skolorna veckorna pågår blir lite längre. Det är mycket som händer men eleverna har tyckt att det har varit väldigt roligt avslutar Cicci Anjou.   

barn, vuxna, klassrum
Elever och pedagoger på Sandbackaskolan tillsammans med LRFs styrelseledamot Martin Gustavsson. Foto: Clara Hyltbäck.

Bonden i skolan

Bonden i skolan, en unik satsning från LRF där elever, med hjälp av digitala läromedel och faktatexter hämtade direkt från svenska bönder, på ett enkelt och roligt sätt får lära sig var maten på våra tallrikar kommer ifrån och varför vi behöver bönder i Sverige.

Initiativet syftar till att skapa medvetna konsumenter, attrahera framtidens arbetskraft och se till att våra blivande beslutsfattare skapar rätt förutsättningar för svensk mat och energiproduktion i framtiden.

Målet med Bonden i skolan kan sammanfattas med dessa tre punkter:

  • Lära Sveriges barn var maten kommer ifrån och varför vi behöver bönder.
  • Skapa medvetna konsumenter som väljer svenskt - och vet varför de gör det.
  • Skapa ett intresse för att jobba och verka inom de gröna näringarna så att vi har en stark svensk livsmedelsproduktion även i framtiden.

Pontus Widell
regional kommunikatör LRF Väst
pontus.widell@lrf.se
010-184 26 28