Warbro Kvarn är Årets lantbruksföretag i Södermanland

Warbro Kvarn har utsetts till Årets lantbruksföretag i Södermanland. På LRFs regionstämma i Katrineholm den 24 mars fick de pris för sin långvariga och unika satsning.   

För 32 år sedan flyttade Thomas Björklund med sin familj till Linds gård i Sköldinge. Det var under en tid då storleksrationaliseringen var snabb. Att driva familjejordbruk var utmanande och han och hans fru, som båda är entreprenörer, funderade över ett sätt att kunna driva gården vidare. Gården är från början en djurgård med mycket naturbetesmark.   

Gemensamt familjeprojekt

2002 påbörjade de ett gemensamt familjeprojekt tillsammans med Thomas föräldrar som bodde på Warbro Kvarn, gården intill. I familjens ägo fanns en gammal kvarn och de funderade över hur de kunde använda den. De började odla och förädla kulturgrödor. Som en av de första aktörerna i Sverige på den tiden började de odla grödor som inte odlats på det sättet här i landet sedan 1700-talet. Kulturgrödorna fortsatte att odlas på det traditionella sättet i Tyskland, Österrike och Italien, men i Sverige hade de med tiden fasats ut och ersatts av moderna grödor och metoder.   

Familjen Björklund började med dinkel. Sedan fortsatte de med andra kulturgrödor (nakenhavre, lantvete, enkorn, emmer, evolutionär råg och maltkorn). I dag har de sex kvarnar; tre stenkvarnar och tre virvelkvarnar. Virvelkvarnar arbetar med en speciell teknik som gör ett väldigt finmalet mjöl. Familjeföretaget var först med att använda den typen av kvarn i Sverige, men i dag har de kvarnarna blivit vanligare. Virvelmjölet är ett fullkornsmjöl, men i och med att det är finmalet så kan man använda det som ett siktat mjöl och som en ingrediens i exempelvis pannkakor.      

Ekologisk malt

På gården tillverkas också ekologisk malt. Historien bakom det var att familjen för cirka 15 år sedan blev kontaktade av några entreprenörer som gjorde mat på groddad spannmål.   

- De gjorde färs av ärter, dinkel och nakenhavre. Vi hade de grödorna och vi groddade dem åt dem. De tog sedan de här groddade grödorna, gjorde en smet, blandade i kokosfett och andra ingredienser och så gjorde de vegetarisk och vegansk mat av det, förklarar företagets vd Thomas Björklund i ett avsnitt av LRFs podd ”Bonden och jag”.    

Entreprenörerna hittade inte riktigt sin publik och tvingades lägga ner. Familjen Björklund fortsatte då själva på vägen med groddat spannmål.    

- Vi tog vår dinkel som vi klämde och gjorde groddade flingor av och som vi sen torkade. Att grodda spannmål är jättehäftigt då man förvandlar spannmålen till något annat – en annan produkt, berättar han vidare i podden.   

Efter EHEC-katastrofen i Europa kom det krav och nya regler på analyser före under och efter groddning, vilket gjorde processen mer kostsam.   

 - Vi fick lägga ner vår groddning, men tanken var väckt och folk frågade om vi inte kunde göra malt för öl. Det var 2010 då det började komma microbryggerier. 2016 hittade vi en småskalig anläggning ute på marknaden. Vi fick tag i några investerare som gjorde det möjligt att beställa en anläggning som blev klar 2017. I och med detta utökade vi vår familjekrets med externa investerare och vi byggde upp en ny verksamhet kring malten, säger han.  

- Vi hade gjort oss ett namn och byggt ett varumärke med kulturgrödor så vi såg det här som en naturlig fortsättning. Men det tog minst ett år innan vi kom in på marknaden. Den här marknaden reagerade på ett lite annorlunda sätt än vad brödmarknaden gjorde. På brödsidan älskade man ekologiskt och betalade gärna för det. På maltsidan var malten ett substrat för att få fram alkoholen. Den skulle kosta så lite som möjligt, fortsätter han.          

Hur känns det att få utmärkelsen Årets lantbruksföretag?  

- Jättekul! Vi känner oss hedrade. Motiveringen är väldigt fin. Jag blev lite överrumplad. Vi har hållit på länge, men det känns som att vi verkat lite i det dolda. Det här känns som ett kvitto på det jobb vi lagt ner, säger han.  

Han beskriver hela familjen, och alla runt företaget som eldsjälar. 

- Jag är galningen som bara jobbar, men alla har en passion och ett driv för det här. Ingen nämnd, ingen glömd. Det är väldigt mycket teamwork för att få det här företaget att rulla. På senare tid har vi fått in externa ägare till vårt mälteri. Jag vill ge cred till alla anställda, ägare och min familj, säger han.        

Hur vill ni vidareutveckla företaget?   

- Vi vill växa. Just nu är det lite tuffa tider i och med ökade kostnader på till exempel spannmål, men vi kämpar på. Vi har lite projekt på gång och vill få ut mer nyttigheter på sikt med mälteri och kvarn, säger han.        

Här kan du lyssna på avsnittet av podden "Bonden och jag" som handlar om Warbro Kvarn. 

Motivering: LRF Södermanlands regionstyrelse utser familjen Björklund på Linds gård i Sköldinge till 2021års lantbruksföretagare. Gården har under många år byggt upp en kvarnverksamhet under varumärket Warbro Kvarn. Detta har gjort dem kända långt utanför länets gränser. De har även knutit till sig många mindre ekologiska spannmålsodlare av gamla kulturgrödor, främst dinkelvete. Under senare år har företaget även satsat på småskalig mältning av malt till ölproduktion, för att kunna tillgodose mindre mikrobryggerier av öl med malt. För att kunna genomföra den stora investeringen har man inte varit främmande att ta in delägare för att lösa kapitalbehovet och utveckla företaget. Gården försöker även att vara ett nav i bygden genom att leja in lokala hantverkare och företagare i största möjligaste mån. Därmed bidrar företaget en levande landsbygd . Vi önskar familjen och delägarna stort lycka till i framtiden och hoppas på fortsatt utveckling av företaget.