
Glyfosat
Glyfosat har funnits sedan 1970-talet och är världens och Sveriges vanligaste substans i växtskyddsmedel och används för att bekämpa ogräs. Det har ett mycket brett användningsområde och i dag finns inget annat preparat eller metod som lika effektivt bekämpar all oönskad växtlighet.
Vad händer, rent konkret, i frågan?
15 juni 2021 överlämnade AGG sina slutsatser till den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, och kemikaliemyndigheten Echa. Utredningen kom fram till att glyfosat lever upp till gällande lagkrav och föreslår därför att godkännandet förlängs.
Läs KemIs nyhet om utvärderingen här
Under hösten 2021 var de möjligt att lämna synpunkter på AGGs rapport och omkring 3 000 svar kom in i den öppna konsultationen. Dessa ses nu över av AGG.
I juni 2022 ska Efsa lämna över sina och Echas slutsatser till EU-kommissionen. Myndigheterna har då breddat underlaget genom bland annat dialog med olika experter.
I maj 2022 meddelade Eus expertmyndigheter EFSA och ECHA att utvärderingsprocessen blivit försenad. De räknar med att kunna publicera sina slutsatser i juli 2023.
15 december 2022 var det datum som glyfosat var godkänt till efter föregående utvärdering. Det gick inte att nå enighet mellan EU-länderna om en förlängning av godkännandet vilket gjorde att EU-kommissionen själva fick ta beslut om förlängning.
15 december 2023 löper nuvarande godkännande ut.