
Mjölk
Sverige har världens bästa mjölk och här kan du läsa varför.
Om mjölkproduktion
Visste du att den svenska mjölkproduktionen skiljer sig markant från den globala?
Svensk mjölk har ungefär hälften av klimatavtrycket än det globala genomsnittet. Användningen av antibiotika inom den svenska mjölkindustrin är också unikt låg på global nivå och cirka 70 procent av alla mjölkkor lever i så kallade lösdriftsstall.
Svenska mjölkbönder spelar en viktig roll i ekosystemtjänster såsom kolinlagring och pollinering. Naturbetesmarker i Sverige kan vara lika artrika som Amazonas regnskog. Genom dessa betesmarker stödjer mjölkproduktionen två av Riksdagens miljökvalitetsmål: Ett rikt odlingslandskap och ett rikt djur- och växtliv.
Kulturellt och historiskt har hållningen av kor i Sverige djupa rötter. Kor har traditionellt varit en viktig del av den svenska lantbruket en del av den svenska landsbygdens identitet. Men antalet svenska mjölkkor har minskat under åren. På 80-talet fanns det ungefär 600 000 mjölkkor i Sverige. Idag är den siffran ungefär 300 000. Denna minskning påverkar allt från den lokala ekonomin till landsbygdens livskraft.
Rapporter
Vad vill LRF med mjölken?
LRF har satt upp tydliga mål för mjölkbranschen: den ska vara lönsam och attraktiv för framtiden, främja biologisk mångfald, samt öka klimatnyttan och resurseffektiviteten i företagen. För att uppnå dessa mål måste framsteg göras på flera områden. En grundläggande förutsättning är en långsiktigt lönsam och ökad mjölkproduktion som fortsätter att vara klassad som samhällsviktig. Branschen arbetar aktivt för att underlätta inträdet till mjölkproduktion och relaterade yrken.
Ytterligare fokus ligger på att värna om resurserna genom hela produktionskedjan. Det innebär fortsatt arbete för friska djur och god djurvälfärd, samt att minska användningen av fossila råvaror och att reducera svinn. Mejerierna har exempelvis som mål att halvera svinnet i produktionen fram till år 2030. Branschen har även som ambition att definiera och fastställa mål för hållbart producerat foder.
Med hjälp från samhället siktar mjölkbranschen på att ha fossilfria mejerier år 2030 och en helt fossilfri mjölkproduktion till år 2035. Ett annat mål är att mäta klimatpåverkan på gårdsnivå och att utveckla effektiva metoder för att mäta biologisk mångfald, vilket ytterligare stärker branschens hållbarhetsarbete.
Inom LRF finns branschavdelningen LRF Mjölk som arbetar utifrån tre fokusområden:
- Näringspolitisk påverkan: här läggs särskilt fokus på att minska regelkrångel för mjölkföretag. Syftet är att stärka konkurrenskraften och öka investeringarna på mjölkföretagen.
- Synen på mjölk: här arbetar LRF Mjölk för att fler ska inse att svenska mjölkprodukter är en del av lösningen.
- Kunskapsförsörjning gällande nutrition och mjölkkvalitet. LRF Mjölk driver också och bevakar livsmedelslagstiftningsfrågor som är relevanta för mejerier och mjölkproducenter i Sverige.
Guldmedaljen
Med guldmedaljprogrammet uppmärksammar LRF Mjölk och mejeriföretagen gemensamt mjölkböndernas kvalitetsarbete.
Svensk mjölk i siffror
Hur många mjölkkor finns det i Sverige? Och hur ser invägningsstatistiken ut i år? Här får du svaren.
Sverige har världens bästa mjölk
Allt fler blir medvetna om vad vi äter och hur maten påverkar vår jord. Det är bra och ledande forskare har nyligen konstaterat att mjölk även i framtiden kommer vara en viktig del av en hållbar kost – både för vår hälsa och för vår planet.
Läs mer
Blåtunga - lunchmöte med LRF Kött
LRF Kött har tillsammans med SNP, Fåravelsförbundet och Lammproducenterna bjudit in till lunchmöten om Blåtunga....
Brist på veterinärer
Det råder brist på veterinärer, särskilt under jourtid. Tillgång till veterinärvård för sjuka djur är nödvändigt...
Dairy Matrix
Det som gör mjölk till ett bra livsmedel är att det innehåller många näringsämnen som vår kropp behöver.
Den näringsrika mjölken
Mjölk är ett näringsrikt livsmedel som innehåller 18 av 22 näringsämnen vi behöver varje dag.
Därför ska du välja svenskt
Vad du än äter, välj svenskt – i matbutiken, på restaurang eller i offentlig upphandling. En ökad svensk livsmed...
Energieffektivisering inom djurproduktion
Handboken ger vägledning för lantbrukare och rådgivare som vill minska sin energianvändning.
Frasbrand på nöt
Frasbrand är en allvarlig bakteriesjukdom hos nötkreatur (och ibland får) som orsakas av Clostridium chauvoei. D...
Mer skolmat
Forskning visar att skollunch i Sverige har inneburit stora vinster utifrån ekonomi och hälsa på såväl samhälls-...
Mjölk.se
Här finns allt du behöver veta om mjölk och mjölkprodukter när det gäller barn, hälsa och miljö.
Någon att prata med?
Kostnadsfri kontakt med en erfaren psykolog för alla mjölkbönder via Svensk Mjölks stödlinje.
Svensk mjölk i siffror
Läs mer...
Världens bästa mjölk
Sverige har världens bästa mjölk och här är några av våra argument som styrker det:
Tack vare friska...
Kontakt
