Stämmodeltagare,

”Framtidstro”

Det var på en vårvisning av lantbruksmaskiner i min hembygd i Själevad för lite sen. Där stod två lantbrukare och pratade i solskenet. Eftersom jag känner dem sen tidigare gick jag fram till dem. Det dröjde bara några sekunder innan den kom, frågan: ”Jaha, och hur är det i LRF nu förtiden?”

Till saken hör att en av dem, Bruno Byström, från byn Sidensjö genom åren som LRF-medlem haft både en och två synpunkter på LRF och verkligheten i bondelivet. Inte minst har hans funderingar handlat om utvecklingen för mjölknäringen och dagens bönder får en ny generation att våga och vilja satsa på lantbruket.

Därför tittade jag på Bruno och hans sällskap och gav dem det utmanande svaret: ”Vet ni vad? Det märkliga är att under de åtta år jag varit VD för LRF har jag för första gången just denna vår upplevt att ingen av våra näringar är i kris. Inte någon. Istället är det nära nog uppåt rakt över.”

Jag väntade mig förvåning, höjda ögonbryn, följdfrågor på det hundra procent genompositiva och hurtiga svaret jag gav. Och fick… inget av det.

Bruno såg mig i ögonen, tog till orda och istället sa: ”Ja, just denna vår har det inträffat något som jag för några år sedan aldrig trodde skulle ske! Det är tre generations- och ägarskiften i Sidensjö just nu. Tre gårdar som får en ny generation ägare och där vi äldre både förundras – och vi gläds.”

Just där och då kom en bekräftelse på att det är i det lilla som det stora kan ses. För långt mera verkligt än en undersökning skapar en sådan bild känslan av kraft och framtidstro på riktigt.

Att vi har nöjda medlemmar handlar delvis, men inte helt, om att många av våra medlemmar känner tillförsikt. Att de vädrar morgonluft och ser goda tillväxtprognoser i sina företag. Årets Nöjd-medlem-undersökning bekräftar och ger energi till oss alla.

Det här är vårt nuläge om det som fört oss hit och lite om det som kommer ska jag nu berätta.