En regional livsmedelsstrategi har tagits fram för Kalmar län med målet att skapa en livsmedelsregion av internationell klass. Bakom initiativet står LRF Sydost, Länsstyrelsen i Kalmar län och Regionförbundet. Livsmedelsproduktion är Kalmar läns tredje största näring.

Till sidomenyn

Mat från åkrar, ängar, trädgårdar, sjöar och hav

De gröna näringarna är viktiga för Kalmar län men det behövs utveckling, nytänkande och goda förutsättningar för att kunna växa vidare. Livsmedelsstratetegin är ett länsövergripande arbete för hela livsmedelskedjanoch fokuserar på all typ av mat från Kalmar läns åkrar, ängar, trädgårdar, sjöar och hav till köksbord, matsal och restaurang.

Arbetet i strategin ska bidra till att skapa en långsiktigt hållbar livsmedelsregion av internationell klass där branschens konkurrenskraft, produktivitet och innovationsförmåga ökar. Vi ska kombinera naturliga förutsättningar, traditionell kunskap och entreprenörskap med fördjupad kompetens om hållbar utveckling, teknik och marknad.

Den regionala livsmedelsstrategin är ett gemensamt dokument för hela Kalmar län och togs därför fram i en bred dialog under 2014-2015. Livsmedelsstrategin är ett resultat av en framtidsstudie kring länets gröna näringar som LRF Sydost, Länsstyrelsen i Kalmar län och Regionförbundet genomförde 2013-2014. 

Till sidomenyn

Årliga rådslaget i Kalmar läns livsmedelsstrategi

Det årliga rådslaget i år är den 15 november och genomförs på Glasverandan i Kalmarsalen. 

Info och anmälan
Till sidomenyn

Så blir det verkstad

Målet med livsmedelsstrategin är att skapa ökad konkurrenskraft, produktivitet och innovationsförmåga i regionens livsmedelsbransch på ett långsiktigt och hållbart sätt. 

Sex större åtgärder ska se till att strategin blir mer än ett dokument. Olika aktörer bär ansvaret för att de verkställs. Åtgärderna är: 
- Kompetensråd mat och Mat-collage
- Stöd och rådgivning till livsmedelsföretag
- Livsmedelsutveckling Sydost
- Nationell mötesplats
- Matidentitet
- Ett gemensamt arbete. 

Du kan läsa mer om åtgärderna och arbetet med livsmedelsstrategin i Kalmar län på Region Kalmars hemsida eller på deras facebooksida .

Livsmedelsutveckling Sydost är en permanent verksamhet som ligger under IUC och där drivs många av livsmedelsstrategins frågor.

Till sidomenyn

Vad har hänt sen starten?

Alla de ovanstående punkterna var målsättningen 2015 då arbetet satte igång med länets strategi. Mycket har utvecklats och gjorts!

Under 2024 kommer arbetet med att ta fram en ny livsmedelsstrategi för länet att börja. Det arbetet kommer att pågå även under 2025. Referensgruppen träffas i maj och består av ett antal aktörer från de olika leden i livsmedelsledet och deras synpunkter betyder oerhört mycket för den nya strategin.

2023 antogs ett uppdaterat handlingsprogram med 22 konkreta aktiviteter att genomföra under åren 2023-2025.

Januari 2022 följs de prioriterade aktiviteterna upp. Uppföljning reglivs 2021 slutlig.pdf 

I april 2020 antas den nya handlingsplanen, ett digert arbete som ska göras framåt.

Hösten 2019 sätts Livsmedelsutveckling sydost nummer två i gång och har tre år på sig framåt. Och du kan ta del av det som gjordes i förra versionen här.

2018 inleder vi arbetet med exceptionell råvara får och lamm där vi blir en pilot i landet och som hösten 2019 också antas och lamm/får kött är nu en del i det arbetet.

Våren 2017 kommer länets Terroiratlas i tryckt version, Sveriges andra atlas som beskriver våra förutsättningar och möjligheter att producera mat och livsmedel. En fantastisk skrift framtagen av Länsstyrelsen i Kalmar som en del i arbetet med Länets matidentitet. Finns i dag som klassexemplar bland annat på våra restaurangskolor, där det också nu utlysts en tävling bland eleverna till nya eller nygamla recept. Tävlingen kommer att avgöras i februari 2021.

Sommaren 2016 får vi det första stora projektet godkänt av Tillväxtverket “Livsmedelsutveckling Sydost”, ett samverkansprojekt där både Almi; hushållningssällskapet, Linneuniversitetet och SLU ingår.

Till sidomenyn Till sidomenyn

Terroiratlas för Östra Småland och Öland

En terroiratlas är en regions unika geografiska förutsättningar, som lett till olika produkter och olika traditioner när det gäller matproduktion och matkonsumtion. Här är ett utdrag ur en terroiratlas för Östra Småland och Öland

Till sidomenyn

Kontakta oss

Rose-Marie Winqvist

Rose-Marie Winqvist

Regional sakkunnig. Företagande, Barn & Ungdom, Konsumentaktiviteter, Livsmedelsstrategi Jönköping/Sydost