Då jag ser tillbaka på vad som hänt sedan våren, så ser jag också något ljust mot en mörk bakgrund. För stora delar av länet var vädret en prövning och en del av den mörka bakgrunden, och det står fortfarande skrivet i stjärnorna hur årets skörd blir.

Bönder lyser upp

Ljuspunkterna är bönderna! Man är aldrig så levande som då man kämpar för eller mot något, och det tycker jag har varit väldigt tydligt i alla mina möten med bönder runt om i länet. Man berättar om sina motigheter, men också; inte utan stolthet; att man klarade av det! Vad som också spridit ett ljus är hur bönder och kanske främst mjölkproducenterna lyfts fram i media och av konsumenterna.

Stort mediaintresse

Jag tror aldrig att jag haft så många samtal från journalister som under den här sommaren, och alla har på olika sätt försökt att spegla den knepiga situation som jordbruket befinner sig i. Jag är säker på att stödet från både media och konsumenter starkt bidragit till att stärka självkänslan, för beröm och en klapp på axeln - det gör aldrig ont!

Byråkrati en evig utmaning

Bakgrunden har också målats mörk med politiskt ovilja och byråkratiskt oförmåga. Den politiska viljan att hitta på saker är oförändrad, så oviljan gäller bara då det handlar om att göra rätt för sig! Att även byråkratin kan drabbas av infarkt förvånar mig inte, men det får ju självklart inte vara så att bönderna skall stå för kostnaden genom försenade utbetalningar!

Vädret ligger utanför LRF:s verksamhet, men politik och byråkrati är en evig utmaning att ta sig an. I skrivande stund mobiliserar LRF och en mängd bönder alla sina krafter för att få till en förändring, för det räcker inte med att alla säger hur viktigt det är med ett svenskt jordbruk - om inte jordbruket är lönsamt.

Valet borde vara självklart

I mina mörka stunder önskar jag att jag kunde styra över vilka som först skulle bli utan mat, och jag minns gärna ett uttryck som min mor sa då hon tyckte sig se dumheter: "Det är ingenting som inte en svältkur skulle råda bot på"!
I mina ljusa stunder ser jag ett Västerbotten som släpper fram initiativkraften, som utnyttjar sin potential och förstår att det inte heter "matjord" av en slump. Mörker eller ljus! Ja, valet borde vara självklart....

Arne Lindström
ordförande LRF Västerbotten