En liten men tapper skara bönder från Västerbotten åkte ned till Stockholm den 21 september för en manifestation för svensk mjölk, och några av landsbygdsministerns tomma ord dränktes av välförtjänta burop. Jag reagerade just på dessa burop, för det var egentligen det enda franska inslaget som påminde om en demonstration mot något eller någon.

Mynttorget i Stockholm den 21 september. Foto: Johanna Norin

Annars handlade det om en manifestation för svenskt jordbruk och svensk mjölk, och just att manifestera för något är nog vad som gäller i Sverige. Frankrike har revolutionen i sina gener, men samma beteende i Sverige skulle nog få till följd att vi fick allmänheten mot oss.

Traktorparad i Umeå

Tidigare i september, under Umeå smakfestival, fick undertecknad och några bönder till chansen att köra traktor i centrala Umeå - utan studentsläp, vilket inte tillhör vanligheterna. Det var en strikt reglerad traktorparad, men mottagandet överraskade. De som tagit sig ut tidigt på söndagen mötte oss med de allra bredaste leenden!

Traktorparaden i Umeå centrum. Foto: Gunnar Forsgren

Det var tummen upp medan telefonerna lyftes för att föreviga ögonblicket, och alla småbarn i sina vagnar vändes för att se bättre och vinka till oss. Då jag körde sakta längs gågatan och njöt med lätt fuktade ögon tänkte jag: "Det här borde vara en årligt återkommande manifestation i våra större städer. Att ta in traktorer till stan för att få dem klappade och provsuttna av barn och föräldrar - det är kanske så franska vi skall vara?"

Sympatier betalar inga räkningar

Vi hade polistillstånd för paraden, och jag fick en gång tillfälle att fråga en fransk bondeledare om de inte blev tagna av polisen under deras mer kravallartade demonstrationer. "Oui - naturellement", svarade fransmannen, "men polisen släpper oss på en gång, för de är också på vår sida!"

Under en tuff höst och vinter kan det göra gott att veta att vi liksom den franske bonden har allas sympatier, men även om de värmer så måste politikerna förstå - att sympatier betalar inga räkningar!

Arne Lindström
ordförande LRF Västerbotten