Jag har nämligen inte mött en enda politiker eller konsument som INTE tycker att det är självklart att köpa livsmedel som är producerade utifrån vårt eget regelverk och gärna lokalt, och anser man att det är självklart så borde det inte ens vara något att diskutera - alltså naturligt och otvivelaktigt.

Alla argument på vår sida

Då jag väckte frågan om offentlig upphandling för 10-talet år sedan; och använde alla nu kända argument; då fick jag följande kommentar från VK:s debattredaktör: "Den här gången har ni alla argument på er sida." Det är inte utan att man undrar hur kommuner och landsting under tio år kunnat undvika att göra vad alla tycker är självklart, för man har ju heller aldrig rakryggat argumenterat i någon valrörelse för att köpa billigt penicillinproducerat kött eller det som vore brottsligt att producera i Sverige?

Kostnaden styr

Även om man åberopar EU:s regelverk för att slippa köpa svenskt, så blev det tydligt var skon klämmer då jag försökte övertyga ett gäng kommunpolitiker från Umeå om nödvändigheten av att "leva som man lär." En av dem sade sig kunna gå med på att handla lokalt och svenskt, men villkorat: "Det får inte kosta mer".

Jag försökte behärska mig då jag menade att detta var att "bjuda med armbågen", för - självklart skall det kosta mer! Jag gick igång genom att relatera till hur alla politiker pratat sig varma om vilka mervärden det svenska regelverket skapat, och jag avslutade mitt argumenterande med att fråga: "Är det någon i sällskapet som anser att mervärdet inte har något värde?" Ingen sa emot, självklart för att sambandet är just det - fullkomligt självklart!

Möte på gång

Inom kort kommer LRF Västerbotten att ha en träff med Umeås kommunledning, och återigen kommer vi att måsta göra vad som egentligen är motstridigt - att förklara det självklara. Då det självklara inte längre är självklart, då är det i alla fall självklart att LRF Västerbotten reagerar.


Arne Lindström