20 riksdagsval på en omloppstid
2025-05-21

Den soliga fredagen 16 maj bjöd LRF och Södra in politiker till en skogsdag. Temat var hur politiska beslut påverkar skogsbruket i praktiken. Uppenbarligen var det intressant. Inte mindre än 29 politiker slöt upp. Alla partier utom L var representerade.
Jonas Edlund tog emot på sin gård utanför Ljungsbro. Han är förtroendevald i både LRF regionstyrelse och ordförande i Borensbergs skogsbruksområde. Han beskrev målande hur politiken svängt under den generation han upplevt på gården. Från att en “farbror i hatt” från Skogsvårdsstyrelsen, som det hette då, påtalade att bönder inte begrep och befallde dem att hugga ner gles skog med grova aspar för att skapa produktiv granskog.
Det rådde avverkningsplikt. Allt löv skulle bort, diken skulle rensas för att öka produktionen. Det var ett samhällsintresse att bidra med råvara till industrin för landets välstånd. På 90-talet rådde överskott av spannmål. Då beslutade politiken att ge bidrag för att plantera igen stora arealer.
Privata skogsägare äger hälften
Den senaste skogsvårdslagen 1993 blev något av ett paradigmskifte. Nu skulle lövet sparas och utvecklas, gammal skog var bra för naturvärden. ”Vi ser nu hur samhället driver på att plugga igen diken som farfarsfar grävt.... men vad händer nu och framåt? Hur ska man som skogsägare planera för att klara både klimatomställningar och fortsatta svängningar i politiken? Det vi avverkar nu är format av tidigare års politik”, funderade Jonas Edlund.
Hälften av skogen i landet ägs av privata skogsägare från små gårdar till lite större, i Östergötland är andelen över 60 procent. ”Här har alla har sin egen plan för sin skog. Gör man det man själv tror på, då kommer det bli variation i brukandet”, tillägger han.
De politiker som fanns på plats kom från riksdag, region och flera av länets kommuner. Det blev många intressanta diskussioner, det var tydligt att inte alla tyckte lika. Intressant hur ett möte i den fria naturen både sänker axlar och trösklar med utrymme för konstruktiva tankar som kan bollas mellan varandra. Nya kunskaper och insikter om både skogsbruk, natur, klimat och politisk styrning kan fram.
1000 möjligheter med ett träd
Det rådde stor samsyn om betydelsen av att kunna bedriva skogsbruk samtidigt som vi ska bevara och utveckla naturvärden, frågan är snarast hur det åstadkommes på bästa sätt för både skogsägaren och samhället.
Det är tveklöst så att vi behöver produkter från skogen, och att vi behöver ta vara på råvaran så optimalt som det går, “det finns 1000 möjligheter med ett träd”. Det blir inte bara byggmaterial utan även nödvändiga pappersprodukter vi alla behöver i vår vardag varje dag, bioenergi för att värma våra hus, nu kommer även alltmer innovativa produkter som kläder, plast, ingredienser i kemiska produkter, elkomponenter med mera.
Vårt land har fantastiska möjligheter att bidra till regeringens vision att skogen ska bidra till jobb, hållbar tillväxt i hela landet och en växande bioekonomi.
Förtroende ger mångfald
Det behövs en struktur som inspirerar skogsägare att våga spara och utveckla naturvärden, att testa nya brukningsmetoder, nya trädslag osv. Då behövs tillit och förtroende för både politiken, myndigheterna och skogsägaren.
”Det är helt orimligt som det är nu, att skogsägare som fått godkända hänsynstaganden från Skogsstyrelsen ändå ska driva kostsamma processer i domstol, som ofta tar flera år och att det under tiden råder strikt avverkningsförbud. Resultatet blir att många investeringar, generationsskiften uteblir eller förhalas vilket varken gynnar markägare eller samhälle, påpekade Jonas Edlund.
Vi behöver lönsamma hållbara skogs- och lantbruk i hela landet och hela länet, det är även viktigt även ur beredskapssynpunkt då en stor andel av skogsägarna även äger jordbruksmark.
Avslutande medskick från dagen:
- Fokusera på rätt saker när det gäller klimatet. Skogen är bra att ta upp kol men det viktigaste av allt är att minska fossila produkter
- Skogspolitiken måste bidra till att skogsägare känner långsiktig trygghet med både produktion och naturhänsyn
- Frihet under ansvar gynnar skogsägares drivkrafter och bidrar till social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet.


Gå med i LRF – din röst, din nytta, ditt nätverk
LRF driver frågor som gör skillnad för dig som verkar inom lantbruk, skog och landsbygd. Som medlem får du tillgång till förmåner, kunskap och nätverk som stärker din vardag och ditt företagande. Tillsammans får vi landet att växa.