Alla 7-or får en egen klassbonde

Elever på gårdsbesök
Eleverna fick bland annat lära sig om vattnets väg genom landskapet. Foto: Mörbylånga kommun

I Mörbylånga har man inlett vad som ska bli en årligen återkommande satsning på att föra samman elever med lantbrukare. I oktober var alla kommunens sjundeklassare, närmare bestämt 200 stycken, ute på gårdsbesök för att lära sig mer om jordbruk, djur, maskiner, mat, bin, världsarvet och mycket mer.

Den informativa dagen ute på gårdar hade planerats av LRF och skolorna tillsammans.

Lärarna berättade efteråt att de blev imponerade över den bredd som eleverna fick ta del av. Det fanns till exempel möjlighet att se vägen från kalv till producerande mjölkko, se mjölkroboten i arbete, provsitta traktorer, lära sig mer om det på Öland så viktiga vattnet och få reda på vilken roll bin spelar i vårt landskap. Hos eleverna var djuren mest populära.

Innan gårdsbesöket hade varje klass blivit tilldelad en klassbonde, som de fått träffa och följa med i vardagen digitalt. Klassbonden ska också följa upp med eleverna efter gårdsbesöket.

Satsningen är en del av kommunens projekt Skola/arbetsliv och nu ska de sätta sig ner och utvärdera hur det har gått och vad man eventuellt behöver skruva på till nästa år.  

– Vårt mål med att vi jobbar med skola–arbetslivsfrågor är att eleverna ska förstå varför man lär sig de ämnen man lär sig, vad man har för nytta av det i arbetslivet, säger Anna Sara Nilsson, näringslivsutvecklare på Mörbylånga kommun.

Om ungdomarna vet vad det finns för möjligheter där de bor så kan de utforma sina framtida val efter det. Det är en fördel att känna till olika branscher och möjligheter i sin kommun och de gröna näringarna är en viktig spelare i det Öländska näringslivet.