Alla är på tå, men bra att se över sin fodersituation

Mikaela Johnsson
Mikaela Johnsson, vice ordförande i LRF

Det torra vädret i stora delar av landet skapar oro bland många lantbrukare. Det handlar om företagens ekonomi och om att ha foder till sina djur. Hur ser foderläget ut i Sverige?

– Den första skörden är klar i delar av landet och påbörjad i andra. I södra delen, söder om Dalarna, ser vi en halverad skörd orsakad av kall vår och torka, och i de nordligaste områdena en relativt normal skörd. Mellansverige och inlandet har också torrt och här förväntas en lägre skörd än normalt. Det torra vädret skapar oro, säger Mikaela Johnsson, vice ordförande i LRF.

– Nu har det kommit en del regn den här sista helgen, inte överallt, men det har varit hoppingivande och gjort nytta för en del, andra känner fortsatt oro.

Många vill underlätta

I och med dispenser går det nu att skörda trädor och skyddszoner, att få möjlighet att skörda större areal än man räknat med är viktigt.

Om situationen blir lika jobbig som 2018 är svårt att säga, tycker Mikaela Johnsson.

– Det är för tidigt i säsongen. Men känner man oro är det bra att redan nu se över sin fodersituationen med hjälp av de rådgivningsföretag som finns. Jag tror att vi kan använda oss av många kloka lärdomar som drogs under och efter 2018.

Och hon poängterar att alla aktörer är på tå, måna om att underlätta i det svåra läget – myndigheter, rådgivningsföretag, slakterier och banker.

För dialog med slakteriet

I intervjuer hörs lantbrukare säga de kanske måste slakta ut en del av sina djur. 

– Det är sista utvägen. Slaktanmälningarna har ökat och en del av det kan vara att man efter 2018 vet att det är viktigt för både slakten och det egna företaget att redan nu ha en långsiktig plan. En annan del handlar om oro för hur kommande skördar kan bli och om fodret kommer räcka över vintern. Viktigt är att man för dialog med slakteriet. Slaktas det ut för mycket, är det inte bra på sikt, varken för det enskilda företaget eller branschen som helhet.

LRF jobbar för långsiktig robusthet

LRF jobbar med dispenser och för att det inte blir sanktioner för dem som inte klarar åtaganden i jordbruksstöden.

– Vi fortsätter också jobba med de långsiktiga förutsättningarna, möjligheten att skapa robusta och lönsamma företag blir allt viktigare i ett förändrat klimat. Och för att fler ska fortsätta att köpa svenska råvaror. I vecka 27 lanserar LRF en konsumentkampanj som handlar om just det.