Behovet av service till besökare på landsbygden ökar i länet

Vandringsled Solanderleden
Vandringsleder likt Solanderleden förlänger turistsäsongen i länet.

Turistnäringen i Norrbotten har under de senaste åren vuxit, och det är speciellt landsbygden som lockar med sina naturupplevelser. Detta gör att det krävs mer service i trakterna och under den kommande månaden kommer två seminarier på temat att arrangeras.

Allt fler turister väljer att besöka länet, och det är främst vinterturism som lockar hit de utländska besökarna. Men man har på senare tid sett en uppåtgående trend med inhemska besökare och även under sommarhalvåret.

– Det har börjat gå en hel del direktflyg till länet och organisationen Swedish Lapland Visitors Board har vart lyckosamma med sina visningsresor vilket gjort att turisterna blivit fler. Under pandemin blev dock behovet av att hemestra viktigt, och norrbottningarna håller fortfarande fast vid det. Dels för att minska på klimatavtrycket med färre flygningar, dels av hälsoskäl och behovet av att vistas mer ute i skog och mark. Marknadsföringen av upplevelser i Sverige och på destinationerna har också ökat som en positiv effekt av pandemin, säger Karin Hedström, projektledare och ledamot i Solanderleden Ideell Förening. 

Karin Hedström, projektledare och ledamot i Solanderleden Ideell Förening.
Karin Hedström, projektledare och ledamot i Solanderleden Ideell Förening.

Vandringsleder förlänger turistsäsongen
Solanderleden, en 22 mil lång vandringsled genom Swedish Lapplands kustland är en av de populära aktiviteter som tillåter både turister och den lokala befolkningen att uppleva naturen under barmarkssäsongen. 
– Vandringsleder är en perfekt aktivitet att utföra mellan sommar och vinter och som förlänger turistsäsongen här uppe eftersom man kan vandra vår, sommar och höst. Vilket passar bra nu när turism ökat och efterfrågan på aktiviteter har vuxit här i kring, berättar Karin Hedström.

Solanderleden har funnits i ca 15 år och började inom projektet Gröna Piloter som drevs av LRF Norrbotten och LRF Västerbotten. Idag finns ett visst aktivitetsutbud i form av till exempel gårdsbutiker, caféer och andra sevärdheter längs leden. Men mer service efterfrågas och även längs hela kustområdet.

Man med ryggsäck som vandrar
Turistnäringen i Norrbotten har under de senaste åren vuxit, och det är landsbygden lockar.

Inspirerande träffar för fler upplevelser på landsbygden
I samverkan med Skridfinnarleden, Kalix, Swedish Lapland samt Bottenvikens Skärgård genomför nu Solanderleden Idell Förening ett inspirationsprojekt ”Stärkt service kring lederna”. Ett EU-Leaderprojekt inom EU Leader Spira Mare. Syftet med projektet är att utveckla servicen på landsbygden och man bjuder nu in intresserade föreningar, företag och privatpersoner till inspirationsseminarier. Det första seminariet som genomfördes i Mars handlade om att skapa mer boende på landsbygden. En lyckad träff som lockade ett 30-tal deltagare.

Under maj kommer ytterligare två seminarier att arrangeras på temat ”Aktiviteter och upplevelser” som är ett halvdagsseminarium samt ”Mat och måltidsupplevelser” med fokus på barmarkssäsongen.

– Träffen med temat ”Aktiviteter och upplevelser” som kommer arrangeras i Rosforsbruk den 23 maj, gästas av Susanne Törnlind, Luleå Archipelago som kommer berätta om utomhusyoga och guidade kajakturer, Johanna Elenius, Swedish Lapland Visitors Board samt biologen och naturguiden Hansi Gelter, Guide Natura som även kommer erbjuda en guidning ute i det fria. Men fler föreläsare inom aktivitetstemat är på gång,  berättar Karin Hedström.

Det andra seminariet på temat måltidsupplevelser kommer arrangeras den 31 maj och gästas bland annat av den lappländska matkreatören Eva Gunnare, Essense of Lapland samt Emma Degerman, entreprenören vid Jävre Kvarnkafé.

– De seminarier som vi arrangerar är perfekta att delta på om man är intresserad av att utveckla aktiviteter i Norrbottens kustland. Ett bra komplement om man till exempel bedriver jord- eller skogsbruk, avslutar Karin. 

Vill du delta på kommande seminarium ta kontakt med:
Karin Hedström, karin@cantry.se

Läs mer om projektet här.

Kokkaffe över öppen eld.
Inspirationsdag på temat måltidsupplevelser kommer arrangeras den 31 maj.