Debatt: Löftet kan innebära att mindre skolmat produceras lokalt

KLIMAT. Visste du att kommunerna runt om i Västra Götaland avger Klimatlöften? 

För varje år som går blir löftena fler, i år har kommunerna hela 30 stycken att välja på. Därför är det glädjande att Klimat 2030 infört ett klimatlöfte om att kommunerna ska inkludera de gröna näringarna: ”Vi inkluderar lantbruket som samarbetspart i kommunens klimatomställning. Det innebär att kommunen arbetar aktivt med att främja en dialog mellan kommunen, gröna näringar och övrigt näringsliv minst två gånger per år, samt under perioden samverkar i minst ett konkret projekt med syfte att minska utsläppen”. LRF välkomnar detta löfte och vi hoppas att alla kommuner i Västra Götaland kan avge det.

Det är intressant att titta på vilka löften som kommunerna gett och vad dessa löften resulterat i. Vi kan konstatera att det byggs mer i trä och att matsvinnet inom den offentliga måltiden har minskat.

Något som vi däremot gärna vill föra en dialog om är klimatlöftet som handlar om klimatutsläppen på tallriken i de offentliga köken, där Klimat 2030 i år sänkt riktvärdena.

Detta löfte kan innebära att alltmer av det livsmedel som hamnar på tallrikarna hos barn och äldre inte produceras här i Västra Götaland eller kanske inte ens i Sverige. Vi anser att kommunerna har ett stort ansvar att se till helheten och ställa sig frågan, vad kan vi producera här i Västra Götaland eller kanske till och med i den egna kommunen?

I tider som dessa, när det skakar i vår omvärld är det viktigt ur beredskapssynpunkt att vi alla drar vårt strå till stacken för att upprätthålla en svensk livsmedelsproduktion för det som inte produceras i fredstid kommer inte heller produceras i krigs- eller kristid.

Vi hoppas kommunerna inkluderar oss från de gröna näringarna i kommunens klimatomställning genom att ha en dialog med oss. Vi finns här för er och vi visar mer än gärna upp vad vi inom jord- och skogsbruket kan bidra med så att klimatlöftena uppnås.


Nedan ser ni några av kommungrupperna som har skickat in till sin lokala media

Munkedal kommungrupp

Grästorp kommungrupp

Essunga kommungrupp

Borås kommungrupp

Tanum kommungrupp

Uddevalla kommungrupp

Ulricehamn kommungrupp

Åmål kommungrupp

Herrljunga kommungrupp

Tidaholm kommungrupp

Kungälv kommungrupp

Lilla Edet kommungrupp