Demokrati och politik är en färskvara - LRF Värmland

Erik Forsberg sommarhälsning

KRÖNIKA: Att vi i dagsläget inte har demonstrationer i Sverige jämfört med andra länder i Europa tror jag till stor del beror på att just våra politiker är lyhörda. Men vi behöver se förändringar snabbt annars kommer vi ha liknande situationer med demonstrationer i Sverige också. Kom ihåg att förtroende för demokrati och politik är en färskvara. Vi är otåliga och det är omvärldssituationen också.

2023 har fortsatt präglats av oroligheter med fortsatt krig i Ukraina. En konflikt som verkar pågå under lång tid samtidigt som fler oroligheter blossar upp kring Medelhavet. Den tid vi levt i sen Sovjetunionens fall där vi trott att våldsamma krig i Europa hör det förgångna till har vi nu fått ompröva. Så sakteliga börjar vårt land ställa om för en ny tid. Vi svenskar har också sett vad otroligt sårbara landet har blivit under denna tid. Vi har mindre lager av insatsvaror, sjukvårdsmaterial som också märktes tydligt under Covid. Till detta har vår egna självförsörjningsgrad minskat och vi förlitar oss på att andra länder kan försörja oss med nödvändiga varor och att detta kan levereras hit under alla förhållanden.

Jag upplever det som att politiker har förstått den sårbara sits vårt land befinner sig i för försörjningen av livsmedel och att LRF har kunnat ha bra och konstruktiv dialog för att kunna göra vår bransch mer konkurrenskraftig. Dock är det många gånger vi har sett tex en bra livsmedelsstrategi som vi trott skulle kunna göra skillnad men som vi sen sett väga lätt när den ställts emot lagstiftning som kan finnas i tex miljöbalken. Hittills har det bara blivit ett dokument.

För när vi verkligen bestämmer oss och alla drar åt samma håll, då händer det grejer! Ett lysande exempel på det är EU-kommissionens förslag på markdirektiv. Vi i LRF Väst reagerade och mobiliserade. LRF på Riksnivå likaså. Sen kom Jordbruksverket och nu är regeringen är med på tåget. Och efter mycket engagemang har nu jordbruksutskottet röstat ned de värsta avarterna som hindrat skogsbruk i Sverige och för lantbruket orimliga krav på marken. Än är vi inte i mål, men tillsammans blir vi starka!

Därför är det av yttersta vikt att det som våra politiker nu säger och beslutar också sipprar ned genom det rigorösa myndighetssverige och att det som våra politiker säger också känns igen på ladugårdsplanen när vi får en kontroll eller varför inte i rovdjursfrågan. Många upplever det motsatta. Här det otroligt viktigt att politiken åter tar tillbaka taktpinnen. För fortsätter detta kommer den styrning vi har i Sverige idag att ifrågasättas och försvaga tilltron till det demokratiska systemet.

Av många anledningar är det därför bråttom att dessa förändringar börjar märkas på gårdsnivå. En annan anledning är den ekonomiska press många har i sina företag efter förra årets prövningar. En tredje är den sårbarhet som Sverige som land befinner sig i händelse av en kris. Den viktigaste är ju att vi som bransch också vågar lita på politiskt fattade beslut så det tar fart med investeringar och att unga vågar, vill och klarar att komma in i vår bransch. Att vi tex ska ha ett register på gården med vart vi har sprayflaskor med rostlösning, är det effektiv och bra användning av våra gemensamma resurser? Har inte både vi företagare och våra gemensamt skattefinansierade anställda viktigare uppgifter. På samma sätt ser vi områden där samma saker kontrolleras 4 gånger av olika instanser. Tänk om dessa händer i stället kunde läggas på att främja vår produktion. En sådan uppgift skulle kunna vara att underlätta och påskynda arbetet med gödselproduktion i landet och att likt Finland ekonomiskt stötta eller bygga i statlig regi så att det kan byggas en större inhemsk produktion av biodrivmedel som tex HVO. För hur gärna vi än vill så kommer vi vara tvungna att använda någon form av flytande bränsle till de maskiner vi köper idag en lång tid framåt. Här finns färdiga lösningar för våra beslutsfattare att hämta från andra länder och kunna spänna bågen mera.

På samma sätt är det frustrerande att veta att vi skulle kunna vara med och bidra med så otroligt mycket mer med landets fantastiska resurs skogen för att hjälpa till med den omställning som behövs från fossilt till förnyelsebart. Samma sak gäller här, det är lovvärt åt det håll politiken pekar, men skogsutredningen kommer att ta 1,5 år innan den är klar och detta ska sedan tolkas av våra myndigheter för att sedan nå ned till oss skogsbrukare. Ett annat stort problemområde för våra skogsägare är att artskyddet är otydligt skrivet och otillräckligt reglerat i svensk lagstiftning, så till den grad att det överklagas både till Förvaltningsrätten och Mark och Miljödomstolen och det skapar en stor rättsosäkerhet inte värdigt ett land som Sverige.

Att vi i dagsläget inte har demonstrationer i Sverige jämfört med andra länder i Europa tror jag till stor del beror på att just våra politiker är lyhörda. Men vi behöver se förändringar snabbt annars kommer vi ha liknande situationer med demonstrationer i Sverige också. Kom ihåg att förtroende för demokrati och politik är en färskvara. Vi är otåliga och det är omvärldssituationen också.

Erik Forsberg
ordförande LRF Värmland
070-511 21 14
erik.forsberg@lrf.se