En framtidsbransch med fokus på säkerhet

Är du säker-vecka 2024

En vecka med fullständig fokus på säkerhetstänk i arbetet och på gården. För tredje året ordnades arbetsmiljöveckan med huvudfokus på temawebbinarier.

—    Ingen ska behöva skada sig eller dö på jobbet i en framtidsbransch, säger Håkan Johansson som är ansvarig för projektet Samlad kraft för ett säkert och attraktivt lantbruk.

Under veckan uppmärksammades och uppvaktades samtidigt den naturbruksklass som korats som segrare av bästa Är du säker?-film. Totalt inkom 36 tävlingsbidrag från 12 skolor som alla på olika sätt visade på hur man ska tänka när det kommer till säkerhet på gården och i arbetet. Vinnarfilmen, som gjorts av eleverna Alice Anderzen och Tea Davidsson, handlar om säkerhet vid traktorkörning och klassen NB23C på Naturbruksskolan Sötåsen tilldelas 10 000 kronor.

Juryns motivering:

Klass NB23C på Naturbruksskolan Sötåsen har på ett tydligt sätt beskrivit säkerhet vid traktorkörning. Filmen är välproducerad och pedagogisk.

Tävlingen arrangeras av Lantbrukets arbetsmiljökommitté, LAMK, inom ramen för projektet Samlad kraft för ett säkert och attraktivt lantbruk. Priset är sponsrat av Gröna arbetsgivare, LRF och Kommunal, som också är jury.

Årets webbinarier

Temawebbinarierna - som hölls under veckan - tog upp ämnen som säkerhetstänk med trafiken på gården, på fyrhjulingen, med hantering av storbalar samt stress, oror och att få förutsättningar för bra balans för företagaren och verksamheten. Webbinrierna drog över 200 deltagare.

— Det pratades även arbetsmiljö och säkerhet på våra stämmor runt om i landet under mars månad och projektet presenterades - via samarbetet med Maskinleverantörerna - i en bilaga till Dagens Industri, säger Håkan.

Fortsättning i ny regi

Samlad kraft för ett säkert och attraktivt lantbruk fortsätter fram till sommaren 2024. Efter det kommer ett nytt projekt som är under upphandling. 
Alla webbinarierna finns inspelade och kan ses i efterhand tillsammans med tidigare års.

Här hittar du samtliga.

Projektet finansieras av EU-medel.