Ett par ord med Emil Ångman, ordförande i Växjö kommungrupp

Emil Ångman

När vi ringer upp Emil är han ute hos djuren på Lidboholms gård där han har huvudansvaret för djuren och verksamheten. Emil Ångman är tjugofem år och nytillträdd ordförande för Växjö kommungrupp.

Berätta lite om dig själv

- Jag heter Emil Ångman och är tjugofem år. Jag bor utanför Braås och arbetar för Gustaf Fridolf, som har fyra gårdar med ca 650 köttdjur. Mitt huvudansvar är verksamheterna på Lidboholms gård och i Drev. Utöver det har jag en liten hobbyverksamhet på mina föräldrars gård med några tackor och amkor.

- Det jag tycker är särskilt viktigt är framför allt gemenskapen på landsbygden. Man ser i de här tuffa tiderna så är det viktigt att ta hand om varandra, det omsorgsarbete som LRF gör är otroligt viktigt. Jag tycker också att det är viktigt med att vi tar hand om våra marker. Dels att vi inte bygger bort markerna utan använder dem för jord- och skogsbruk, dels att vi tar hand om betesmarkerna för att främja den biologiska mångfalden.

- Det är viktigt att man värnar om det lokala.

Hur ser du på din roll i kommungruppen framåt?

- Jo men jag tycker att det ska bli roligt och intressant. Jag var med på ordförandemötet för alla Sydosts ordföranden i går på Teams och det finns mycket erfarenhet i den gruppen som jag kan dra nytta av. Vi pratade bland annat om försörjningsbalansen som är ett ämne vi absolut ska prata med våra politiker om. Jag har ju Christian Horn ”Kicken” som vice ordförande i kommungruppen, så jag har ju ett gott stöd framöver och även av LRF Sydosts personal.

Vad har ni för aktiviteter inplanerade under året?

- Det är lite blandat. Vi har bestämt att vi ska göra saker under året, men vi har inte satt datum på dem än, berättar Emil.

  • Möte angående försörjningsbalans och beredskapslager – med politiker och tjänstemän i kommunen.
  • Aktualisera ” vattenförsörjning vid bränder” och etablera kontakt med nya räddningschefen.
  • Träff med Miljö och hälsoenheten vid kommunen.
  • Utbildande politikerträff med kommunstyrelsen i frågor som rör de gröna näringarna med aktivitet/gårdsbesök
  • Redig Mat från Trakten: Vårfest och Skördemarknad tillsammans med ICA Max

Vill du kontakta Växjö kommungrupp och Emil Ångman? emil.angman1999@gmail.com, 070-326 66 35