Ett par ord med Göran Wilén, vice ordförande i Mörbylånga kommungrupp

Göran Wilen

När vi ringer upp Göran sitter han i bilen på väg till ett möte. Helt plötsligt hojtar Göran till att batterilampan börjar lysa och att nu är det något fel på bilen. Men han ber mig bara fortsätta ställa mina frågor så ska vi nog se att det ska gå bra. Göran är en sann optimist, han driver Bjärlinge Gårdar AB och är vice ordförande i Mörbylånga kommungrupp.

Vilken typ av arbete gör ni i kommungruppen?

-       Det löpande arbetet i kommungruppen handlar ofta om att vi svarar på remisser från olika myndigheter, och då har vi ju hjälp av personalen på LRF. Det varierar lite från år till år hur många remisser som kommer in. Förra året hade vi många remisser vi var med och behandlade, till exempel den om det stora Natura 2000 området, men i år har det varit ganska lugnt. Det kan handla om bostadsbyggen och vägar och andra frågor som är av intresse för oss. Men sen har vi ju andra arrangemang också.

Vad har ni för aktuella frågor?

-       En fråga som är aktuell i vår kommungrupp är byggnation på åkermark, särskilt i trakten kring Färjestaden. Samhället växer både med företagare och bostäder och det är svårt att alltid göra rätt prioriteringar. Som det ser ut nu så beviljas byggnation oftare när det är lite större satsningar och där det finns ett större samhällsintresse. Men när en enskild företagare vill bygga på eller undanta ett litet område så får man ett nej. Kommunen har inte riktigt landat rätt i frågan, för all åkermark är inte lika värdefull. Vi är en ö med väldigt speciella förutsättningar.

Ni gjorde ett projekt med Skansenskolan, berätta lite mer om det

-        Det här var ett roligt projekt som kommungruppen var involverad i. Sextiofem elever från Skansenskolan bussades ut till olika stationer i Ölands Södra Odlingslandskap för att lära sig mer om maten och lantbruket på Öland. Första stoppet var på Norrgården i Ventlinge hos Niklas Petersson. Elever och lärare delades upp i grupper och fick lyssna till kortare föredrag om träd och skog, spannmål och odling, hästens betydelse samt om olika livsmedel. Ett bra inslag i detta var att det också fanns med politiker på resan, representerade från olika partier. Sen åkte de vidare till en mjölkgård i i Gräsgård där de fick lära sig om kornas betydelse, men också om hur bina fungerar. Efter sommaren kommer eleverna att ge ut en receptbok. Det är så viktigt att barnen får lära sig om var maten kommer ifrån.

Vad ska ni göra under Ölands skördefest?

-       Jo men det blir ju Ostfestivalen i år igen. LRF:s Ostfestival arrangerades för sjätte gången under 2022 och har utvecklats till Mörbylångas största event på hela året och även så kommungruppens. Det var väl cirka 15 000 personer sist som gästade Mörbylånga torg förra året. Det fanns omkring 25 tält med utställare på plats och ca 2000 mjölkprovningar genomfördes. Ostfestivalen är ett stort och trevligt arrangemang som lyfter lantbruket och maten på ett mycket bra sätt.

Hur kommer remissförslaget påverka er kommungrupp tror du?

-       I kommungruppens styrelse hade vi delade meningar. Ungefär hälften tyckte att det var den mest naturliga vägen att gå och hälften tyckte att lokalavdelningarna var viktiga. Det är bra att kommungruppen blir stadgebunden eftersom vi hanterar så viktiga frågor, det kommer att underlätta arbetet att ha en ordentlig styrning och det är bra för demokratin.

Hur går det i torkan då?

-       Nej men vi pratar inte om det. Vi hade det ju så trevligt. Allvarligt talat så är det värre än 2018. Jag har inte ens växtskyddsbehandlat axen för det är ingen idé. Det har torkat bort allt. Vi får hoppas att det kommer lite regn snart.