Ett par ord med Jennie Juneberg, ordförande Kalmar kommungrupp

På LRF Sydosts stämma i mars mottog Kalmar kommungrupp priset som Årets kommungrupp!

Jennie Juneberg är nytillträdd ordförande för Kalmar kommungrupp, men redan har det hänt mycket. Här berättar Jennie lite om vad kommungruppen håller på med just nu! På stämman i mars mottog Kalmar kommungrupp priset som Årets kommungrupp! Grattis!

Berätta lite om Kalmar kommungrupp

Ja, men vi är nio stycken representanter från alla lokalavdelningarna inom kommunen. Det är Aron Cedergren, Henrik Jeansson, Jan-Olof Engdahl, Johan Wirblad, Martin Eskilsson, Niclas Ragnarsson, Per Danielsson, Sandra Andersson och jag själv då. Det är en bra fördelning och representation från de flesta produktionsinriktningar och verksamheter som till exempel kyckling, mjölk, gårdsbutik, dikoproduktion, gris med mera. Det här är mitt första år som ordförande. Jag tog över efter Helene Strandroth som avgick som ordförande efter tre år på posten, där hon har varit mycket drivande och engagerad.

Översiktsplanen över Kalmar

2022 var ett aktivt år för kommungruppen då arbetet med Kalmar översiktsplan startade. Översiktsplanen sträcker sig fram till 2035 och vissa delar ända till 2050. I den första versionen som kom ut på remiss så fanns inte de gröna näringarna nämnda alls och privat ägda marker hade markerats som rekreationsområden. Nu i den uppdaterade versionen som just kommit ut,  så finns de gröna näringarna med och omnämnda som en viktig del i kommunen. Den uppdaterade versionen är nu ute på remiss fram till den 10 maj och här kommer vi att få hjälp av Sara Andersson, sakkunnig vid LRF Sydost med vårt remissvar för att se till att de gröna näringarna inte drabbas. Vi i kommungruppen  håller koll på olika delar av kommunen.

Redig Mat från Trakten

Samarbetet med ICA Maxi och varumärket Redig Mat är också ett viktigt arbete för oss och ett samarbete vi vill värna, då butiken är vårt ansikte ut mot konsument. Vi har två gemensamma konsumenttillställningar per år, en på våren och en på hösten och det är Henrik Jeansson som samordnar det mesta och så är vi fler som hjälper till. Vi pratar svenskproducerad mat och beredskap med besökarna som kommer dit och visar upp vilka vi är som producerar maten de äter. Vi kommer att förlägga något kommungruppsmöte i butiken, så vi får en närmare kontakt med butiken och så att de som arbetar får ett ansikte på maten de säljer.

Kommunforum lantbruk och NNR

Ett annat bra nätverk är Kommunforum lantbruk, som på initiativ från LRF träffas två gånger per år. Vi är fyra från LRFs kommungrupp (inom olika näringsgrenar), Swedish Agro, KLS, Arla, länsstyrelsen samt representanter från politiken och samt näringslivschefen. Vi diskuterar viktiga frågor för näringen och har ett mycket gott samarbete. Vid förra mötet tog jag upp och pratade om de Nordiska näringsrekommendationerna med kommunalråd Johan Persson som var intresserad. Det är en relativt ny fråga som jag själv brinner för. Du kan läsa mer om de Nordiska näringsrekommendationerna här!

Nyhetsbrev 

Vi har också kikat på att ha ett nyhetsbrev från Kalmar kommungrupp så att vi kan berätta för våra medlemmar vad det är vi gör. Det är något som vi ska titta närmare på under våren.