Ett par ord med Joakim Andersson, ordförande i Västerviks kommungrupp

Årets kommungrupp Västervik: Joakim Andersson, Stefan Johansson, Oskar Olovsson, Conny Jakobsson och Otto Jakobsson.

Det var en glad Joakim som vi fick prata med på fredagseftermiddagen. Under tisdagen hade Västerviks kommungrupp blivit utsedd till Årets kommungrupp under regionstämman i Västervik. – Det var Eleonor Nilsson från regionstyrelsen som meddelade oss på kommungruppsårsmötet, berättar Joakim.

- Vi gick händelserna lite i förväg och bjöd in till ett stormöte för alla medlemmar i Västerviks kommun. Så som det skulle kunna bli om Framtidens folkrörelse blir verklighet. Under mötet så hade vi även bjudit in räddningschefen som föreläste för oss om samhällets civilförsvar och krisberedskap, berättar Joakim.

Landshövdingen på besök

Vi hade Kalmar läns landshövding Allan Wikman och representanter från länsstyrelsen på besök igår. Vi träffades på Gamlebygymnasiet. Vi var femton lantbrukare tillsammans med företrädare för skolan. Vi lyfte de frågor som är aktuella för oss:

  1. Civilförsvaret och samhällets krisberedskap – hur kommer resurserna att fördelas om det händer något. Här sa landshövdingen att det var nog sjukvården som skulle prioriteras i händelse av kris eller krig.
  2. Artskyddet – det här är en väldigt speciell fråga för oss här uppe i Västervik där skogsskötsel och avverkning har begränsats starkt av att artskyddslagstiftningen har använts på ett aktivistiskt sätt. Landshövdingen sa att han var mest där för att lyssna, men han kanske skulle ta ett möte med naturskyddsföreningen.
  3. Viltskador – sen har vi hjortarna och det starka viltbetestrycket vi har här. LRF håller på att ta fram toleransnivåer för vad som är hållbart, men som vi har det här så försvinner det på vissa platser uppåt 30 – 50 % av vallen och spannmålen. Den 3 maj bjuder vi in till en fältaktivitet om viltets påverkan på grödor och skog. Där får vi se och diskutera resultat från LRF:s och SLU:s pilotprojekt med referensburar i grödor. Det är Hushållningssällskapet ansvarar för provtagningen. Därefter besöker vi ett av Södras referenshägn i skog, som är beläget på Adelsnäs i Åtvidaberg. 
  4. Mineralbrytning – vi har ett område där det är skarpt läge nu som heter Olserum där de redan håller på och provborrar och de har bjudit in till ett möte med dem den 10 april. Vi får väl se vad de säger.

Goda kontakter med kommunen

- Generellt så har vi goda kontakter med kommunen och vi sitter med i både ett näringslivsråd och i ett landsbygdsråd. Det är bra och välutbildade personer som företräder kommunen och som förstår de gröna näringarna, fortsätter Joakim.

Grönt veckoslut

Ett riktigt bra evenemang som är viktigt för framtiden är Grönt veckoslut på Gamlebygymnasiet, vilket vi gör tillsammans med Hushållningssällskapet som driver skolan. Vi brukar vara med och bjuda på bullar och mjölk, men vi får se om det kanske blir något mer i år som till exempel Bonden i Skolan eller något, avslutar Joakim.