Ett par ord med Lars Berggren, ordförande i Karlshamns kommungrupp

Nyhetsbild Lars Berggren Karlshamns kommungrupp

Lars Berggren, ordförande i Karlshamns kommungrupp sågs senast som ordförande vid LRF Sydosts regionstämma i Blekinge. I den här artikeln får vi ta del av vad som händer i Karlshamns kommungrupp där han är ordförande, nu och framåt!

Berätta lite om vad ni arbetar med i kommungruppen

Kommungruppen har jobbat mycket med frågan om byggnation på åkermark. Vi har försökt få kommunen att förstå att de gröna näringarna är en viktig del i samhället och att bygga bort åkermarken permanent är ett stort och inte ett helt enkelt beslut. Vi har framfört att det är viktigt att vi får vara med tidigt i planeringen när det planeras att byggas på åkermark. Vi har alltid haft ett väldigt bra förhållande till den förra kommunstyrelsen i Karlshamns kommun och nu när vi har vi bytt styre håller vi på att etablera kontakt med de nya i kommunstyrelsen. Vi har föreslagit ett möte i maj.  

Vi har även haft en ”lantbruksdialog” tillsammans med länsstyrelsen i februari, då vi pratade om beredskap och andra mer länsövergripande frågor, men även om byggnation på åkermark. Det är ju en mycket aktuell fråga just nu med att bygga solceller på åkermark och vi diskuterar gränsdragningen för när det bör blir godkänt eller inte. Vi pratar även om djurskydd och om länsstyrelsens arbete med att ta tillbaka ansvaret för SAM ansökningarna från Skånes länsstyrelse.

Redig Mat aktiviteter tillsammans med ICA Maxi Karlshamn

Varje år så anordnar vi en Redig Vårfest och en Redig Skördemarknad tillsammans med ICA Maxi Karlshamn i projektet Redig Mat från Trakten. I år så går Vårfesten av stapeln den 29 april. Det är Gunilla Johnsson i kommungruppen som håller i arrangemanget tillsammans med ICA Maxi och det brukar bli riktigt lyckat. Under aktiviteten bjuder vi på grillad korv och pratar svenskproducerad mat med konsumenter, vilket är viktigare än någonsin just nu, när våra politiker förordar att vi ska köpa billigt.

Vad har ni på gång framåt i kommungruppen?

Vi har haft vårt årsmöte i kommungruppen men inte mer än. Planen är att få till ett möte i maj där vi ska sätta aktiviteterna för året. Vi har alltid ett vägmöte på hösten om enskilda vägar, då vi pratar om enskilda vägar tillsammans med kommunen. Vi ger dem synpunkter på vad som behöver göras och i vilken ordning. Det finns hur mycket som helst att jobba med, man måste bara hitta tiden, avslutar Lars.