Ett par ord med Torsten Palmgren, ordförande i Karlskrona kommungrupp

Torsten Palmgren Karlskrona kommungrupp
Torsten Palmgren är ordförande i Karlskrona kommungrupp

Vi träffar på Torsten när han sitter i traktorn och vältar sina åkrar. Han säger att det går bra att prata eftersom han inte plöjer – då måste det bli rakt! I den här atikeln berättar han lite om vad som händer i Karlskrona kommungrupp!

Berätta lite om Karlskrona kommungrupp

Kommungruppen har utvecklats ganska mycket genom åren. För tjugofem, trettio år sedan så hade vi bara ett till två stormöten med lokalavdelningarna. Efter det så började vi jobba mer som en mindre grupp och vi utgick från de som lokalavdelningarna utsedde hade valt att representera. I dag är vi 10-15 personer som är med i kommungruppen.

Vad har ni arbetat med på sistone?

Ja, en sak som vi har arbetat mycket med är de kommunala tillsynsavgifterna. Faktiskt så har vi arbetat med det i tio år. Vi motsatte oss att alla skulle betala en fast avgift oavsett om man fick ett besök eller ej. Kommunen kom även med förslaget att fördubbla avgiften, men då motsatte vi oss det med och de tog bort höjningen. Nu betalar man bara en avgift vid besök. Det här gick igenom för ett och ett halvt år sedan och det är vi glada för.

Påverkansarbetet är viktigt

Inför valet så anordnade vi gårdsbesök för politiker och tjänstemän på en gård i Öljesjö - och då kom de mangrant. Vi lägger mycket krut på maten för det brukar vara uppskattat och lockar många. Vårt upplägg är inte att de ska debattera, utan vi ser det som utbildning för politikerna så att de kan fatta kloka beslut. Men en och annan gliring politikerna emellan blir det ju i alla fall. 

Sen handlar det om att bygga goda relationer. Vi fick ett nytt styre i Karlskrona och vi har haft en träff med det ansvariga kommunalrådet för landsbygden som verkar intresserad av landsbygdsfrågor och att våra frågor är viktiga. Vi ska ha fyra träffar under året och nu ska vi även också träffa landsbygdsutvecklaren som vi inte träffat tidigare.

De mest aktuella frågorna just nu är vattenfrågorna och strandskyddet. Men vi fortsätter även att övervaka tillstånds- och avgiftsfrågor samt ägande- och brukanderättsfrågor. Det har blivit populärt att bygga solceller och det är inte en helt enkel avvägning huruvida det är okej eller ej att bygga på åker/betesmark.

Skolbesök i Rödeby

Förra året var vi också på besök på Rödebyskolan och träffade årskurs 8 som skulle välja till gymnasiet. Det var väldigt roligt och givande. Vi använde materialet från Jobba Grönt från LRF. I slutet av besöket frågade vi eleverna om hur många skulle kunna tänka sig att arbeta inom de gröna näringarna, så var det ändå 1/3 som räckte upp handen, då vart jag riktigt glad.

Vi pratar svenskproducerad mat med konsumenter

Vi arbetar också med ICA Maxi i Karlskrona i vårt gemensamma projekt Redig Mat från Trakten och det som ligger närmast är Vårfesten den 13 maj. Då finns det lokala Redig Mat-leverantörer på plats som bjuder på smakprover och vi pratar svenskproducerad mat och beredskap med konsumenter. Vi har lite aktiviteter för barnen och en tävling där man kan vinna en kasse med Redig Mat-varor för en ordentlig summa pengar. Det är roligt att Maxi ändå satsar på det lokala nu när allting bara ska vara billigt. LRF medlemmar som kommer dit får en VIP kupong med 10 % rabatt att handla för.