Fiber i fokus för Mullsjö kommungrupp

Emma Hartelius Mullsjö

För LRFs kommungrupp i Mullsjö har en del av höstens arbete ägnats åt fiberfrågan. Flera medlemmar har råkat ut för svårigheter i samband med att företaget Open Infra har lagt ner fiber. – Det har blivit fel när de har grävt, fel djup och på fel ställe. Även om de har kommit överens om ett ställe så har det blivit någon annanstans, säger Emma Hartelius, ordförande.

Fiberfrågan har varit uppe i flera kommuner och i december hade LRF och Open Infra ett möte för att ge bolaget en bild över vilka problem deras underentreprenörer orsakar medlemmarna. LRF representerades av Angelica Billevik, jurist, och Sara Andersson, sakkunnig lantmätare på LRF Syd. I samband med turerna kring Open Infra blev kommungruppen även kontaktade av markägare som inte är medlemmar i LRF som hade råkat illa ut.  

En annan fråga som har varit högaktuell i Mullsjö under flera år är vargen, även om det har varit förhållandevis lugnt på den fronten ett tag.  

– Jag tror att alla med djur har gått med andan i halsen hela sommaren, säger Emma Hartelius.  

En fårproducent i kommunen valde att ha sina djur inne hela sommaren. Själv funderar hon kring gruppsammansättning då de har ungnöt ute på beten. En nötproducent i Värmland, som levt med vargfrågan länge, har berättat att de alltid har minst en gammelko i varje grupp exempelvis.  

Kommungruppen har haft flera samarbeten västerut kring varg, med Ulricehamn, Falköping och Tidaholm. I höstas anordnade de en politikerträff om varg vid Årås kvarn, tillsammans med Ulricehamns kommungrupp. Vid den senaste inventeringen i december så upptäcktes tre nya individer i Brängenreviret, som sträcker sig genom Mullsjös och Ulricehamns skogar, troligen har tre ungar fötts i flocken. Diskussionerna kring älgjakten har också varit livlig här. Tilldelningen var ovanligt låg i år, precis som på många andra ställen.  

Under sina två år som ordförande i kommungruppen har Emma byggt upp kontakter såväl i kommunen som i LRF-familjen regionalt, något som hon hoppas kunna skörda frukterna av om hon får förtroendet ett år till. Mullsjö kommun är liten och har i många frågor samarbete med andra kommuner, vilket gör påverkansarbetet lite svårare. Kommunpolitikerna sitter på många poster och lantbruket är inte en av kommunens stora näringar, men förhoppningen är att kunna bygga en relation där kommungruppen ses som en viktig resurs.   

Tidigare i höstas svämmade Emmas gård över av femteklassare, då gården är en del av Hushållningssällskapet projekt Skolan på gården. De senaste åren har LRF bidragit med bussresan då alla kommunens elever i årskurs fem får komma ut för att lära mer om matproduktion, djur och maskiner. De får lära mer om mjölkproduktion och kärna sitt eget smör, som de sedan får bre på brödet de bakar vid stationen om spannmål, mjöl och gryner. Osten hinner de däremot bara påbörja.  

– De är jätteintresserade och lärarna tycker att det är jättebra. Det är ett jätteroligt projekt, säger Emma Hartelius.