Fler åtgärder krävs mot spridningen av expansiva ogräs

Stånds
Stånds

I media har det under en längre tid varit stort fokus på invasiva främmande arter (IAS), både bland växter och djur. Det är ett ökande problem som hotar både svensk livsmedelsproduktion och biologisk mångfald. För de arter som finns listade som IAS finns regler för bekämpning och ansvariga myndigheter. Oönskade växtarter så som expansiva ogräs som sprider sig men som inte räknas som IAS omfattas inte av detta regelverk.

Vad menar LRF med expansiva ogräs?

Expansiva ogräs är växter som kraftigt ökat i utbredning och även växer på annan mark än åkermark men som inte klassas som IAS. Exempel på dessa ogräs är bla. stånds, renkavle och hönshirs. Eftersom inget av dessa ogräs klassas som invasiv främmande växtart faller de inte under den reglering som gäller invasiva främmande arter. Det enda ogräs som regleras i annan lagstiftning är flyghavre där det finns krav på bekämpning. LRF vill inte se lagkrav för expansiva ogräs, lantbruket ska inte belastas med fler regler utan färre. Men för att minska spridningen av expansiva ogräs behövs ett gemensamt arbete, vilket är särskilt tydligt när det gäller bekämpning av stånds i södra Sverige, eftersom den växer på många olika sorters mark såsom vägkanter, industritomter, naturbetesmarker och naturreservat samt på åkermark.

Vad vill LRF?

  • LRF anser att det är mycket viktigt att alla aktörer såsom kommuner, länsstyrelser, andra statliga myndigheter samt enskilda markägare tar ett gemensamt ansvar för arbete med bekämpning av expansiva ogräs.  

  • LRF vill inte se fler/nya regelverk kring expansiva ogräs likt det för flyghavre som riskerar att öka pålagorna för markägaren. 

  • Länsstyrelserna behöver få ekonomiska medel för att kunna ansvara för samordning och utförande av bekämpningsinsatser.

Vad gör LRF?

LRF skickade i april en hemställan till Klimat- och näringslivsdepartementet samt Jordbruks- och infrastrukturdepartementet där vi föreslår följande: 

  • Uppdra åt och avsätt ekonomiska medel till länsstyrelsen i Skåne, för att ansvara för och samordna arbetet med att bekämpa stånds tillsammans med övriga berörda myndigheter, kommuner och markägare. Medel måste också avsättas för att utföra bekämpningsåtgärder i naturreservat och naturbetesmarker som länsstyrelsen ansvarar för.  

  • Ge Jordbruksverket ett uppdrag att tillsammans med andra berörda myndigheter såsom Trafikverket, Naturvårdsverket och länsstyrelserna att samordna och vidta åtgärder mot spridning av växtarter som inte klassas som främmande invasiva men som har en kraftig spridning.

LRF arbetar också med att lyfta problemen med expansiva ogräs i möten med politiker och myndigheter samt i media för att informationen ska nå ut till alla berörda. 

Läs mer