Fortsatt stort intresse för naturbruksutbildning på Gotland

Maria Eriksson
Maria Eriksson.

Naturbruksgymnasium Gotland har fulla klasser i alla årskurser - och intresset håller i sig! Nu är första antagningsperioden stängd, men det är öppet för omval under perioden 15 april-7 maj och då har den som vill gå programmet chans att söka igen. 

LRF Gotland publicerade denna artikel i höstas Väl fyllda utbildningar på Gotland - Lantbrukarnas Riksförbund (lrf.se) om den populära utbildningen på Gotland.

- Skitkul att vårt yrke har en sådan dragningskraft, sa Ninni Kolmodin, ansvarig för utbildningsfrågorna inom LRF Gotland då. 

I artikeln skrev vi om att det var fulla klasser i alla årskullar. Utbildningsledare Maria Eriksson förklarade den populära utbildningen med att man har bra lärare, nära koppling mellan teori och praktik och att utbildningen leder till jobb.

Vi skrev också att det skulle vara öppet hus med visning av området, information om utbildningarna och en presentation av personalen den 7 oktober förra året och en ”Prova på dag” den 21 oktober förra året då högstadieelever fick prova naturbruksgymnasiet under en dag och göra olika praktiska moment inom djurvård, hund, häst eller lantbruk.  

- Våra öppet hus -och prova på dagar var väldigt välbesöka. Det var rekordmånga ungdomar som besökte oss, så det känns jättekul! Många kom också fram till oss när vi deltog på Framtidsmässan. Vi ser också ett ökat intresse för våra utbildningar från elever på fastlandet, säger Maria Eriksson.

Maria berättar att skolan för diskussioner om ifall det är möjligt att utöka antalet platser på programmet för att möta det ökade intresset att gå det samt näringslivets ökande behov på utbildad personal inom naturbruket.

De arbetar kontinuerligt med utvärdering och utveckling av programmet för att fortsatt hålla en aktuell och hög kvalité i utbildningen.

Vad vill du säga till de högstadieelever som funderar på att gå programmet?

- Att det är en bred utbildning som leder till arbete och vidare studier. Vi har en familjär skola med hög lärartäthet, bra förutsättningar att lyckas, engagerad personal, bra mat med egen restaurang, nära mellan teori och praktik och vi står för utveckling som exempelvis att vi har en nybyggd hundhall. Du kommer inte ångra dig!