Väl fyllda utbildningar på Gotland

Nilli Kolmodin på Naturbruksgymnasiet
Skitkul att vårt yrke har en sådan dragningskraft, säger Ninni Kolmodin som är ansvarig för utbildningsfrågorna inom LRF Gotland.

Naturbruksgymnasium Gotland har startat terminen bra med fulla klasser i alla årskullar. Att utbildningen är populär förklarar utbildningsledare Maria Eriksson med bra lärare, den nära kopplingen mellan teori och praktik men inte minst att utbildningen leder till jobb.

Skolor från fastlandet har besökt Gotland Grönt Centrum för att se och lära.

 Vår framgång bygger mycket på att vi gör bra nyckelrekryteringar av lärare och övrig personal. Vårt upplägg bygger på hög lärartäthet med utbildade lärare som har en bra branschkunskap, framhåller Maria Eriksson.

 Vi är också tydliga med vad utbildningen kan leda till. Det är en bra utbildning med bredd. Sedan är det en tillgång att vi har stallar och verkstäder nära lektionssalarna. Det gör att lärandet fortsätter när vi kommer till de praktiska delarna, tillägger hon.

En annan viktig del är bemötandet, menar Marie, där Naturbruksgymnasium Gotland satt elevdemokratin i centrum. Man ligger i framkant när det gäller att möta dagens och morgondagens behov i samhället och inom grönt näringsliv. Med balans i en sund miljö med bra hälsa skapas en stabil grund för bildning och utbildning.

Så håll utkik. 7 oktober är det öppet hus med visning av området, information om utbildningarna och en presentation av personalen. "Prova på dag" är det 21 oktober. Alla från högstadiet får då prova naturbruksprogrammet under en dag och göra olika praktiska moment inom djurvård, hund, häst eller lantbruk.

– Är man intresserad finns möjligheten att få "skugga" en av våra elever genom att följa med under dag på skolan, berättar Marie som uppmanar intresserade att ta kontakt me skolan.

I september blev det även klart att Gotland Grönt Centrum inlett ett samarbete med försvarsmaktens hundtjänst enhet (FHTE). Skolan tar emot fodervärdsvalpar. Elever från naturbruksprogrammet djurvård kommer att arbeta och utbilda hundarna som en del av ämnet hundkunskap.