Framtidsbransch med gröna jobb

Elever på yrkesmässan i Örebro
Erika Wilhemsson satsar på växtodling och går ni i trean på Naturbruksprogrammet.

Det var en strid ström av besökare till Conventum när dörrarna öppnades för årets yrkesmässa. Inne i salen stod en biogasbuss parkerad. En bit bort fanns poliser i skyddsvästar, kockarna visade sina färdigheter och så fanns framtidsbranschen på plats med Naturbruksutbildningen.

Mitt i mässhallen reste sig montern med Den gröna näringen och Naturbruksutbildningen från Karolinska. Montern bemannades av Kajsa, Samuel och Erika från årskurs tre, personal och LRFs regionstyrelse.

– Naturbruk är en utbildning jag verkligen rekommenderar, sa Kajsa

– Den är mångsidig och man får möjlighet att pröva på det mesta, berättar Erika som bytte från häst till växtodling.

Simon går hästinriktningen och laddar nu in för en praktikperiod i Frankrike:

– Jag har hållt på med hästar sedan jag var fyra, men här har jag fått lära mig saker i andra discipliner och känner att det finns många spännande yrkesmöjligheter i branschen. 

Yrkesmässan är en inspirationsdag för elever från grundskolan, gymnasiet och vuxenutbildningen. Flera yrkesutövare fanns på plats och kunde ge svar på vilka yrken som finns på arbetsmarknaden idag, vad det innebär det att jobba i en viss bransch och vilken utbildning som krävs för att jobba med just det yrket.

De gröna jobben är viktiga för Sveriges ekonomi. Närmare 400 000 personer arbetar inom någon av näringarna vilket motsvarar cirka 9 procent av alla jobb. Till detta kommer alla arbeten inom industri och tjänster som baseras på primärproduktionen.

LRF har beräknat att det finns ett stort rekryteringsbehov vid bland annat generationsväxlingar men också i skogs och livsmedelsindustrin. Bara inom trädgårdsnäringen finns cirka 5 000 arbetstillfällen och inom skogssektorn runt 3 000.

På Karolinska kan eleven kombinera sitt intresse för hästar, lantbruk eller skogsbruk med gymnasiestudier och i flera fall nå ett jobb efter utbildningen eftersom yrkeskurserna sker ute hos företagare i branschen eller på Kvinnerstaområdet.

Det är även möjligt att få särskild högskolebehörighet genom att välja NA- eller SA-breddning. På NA-breddningen fördjupar du dig i matematik, fysik, kemi, svenska och engelska. Efter vidare studier kan man bli till exempel veterinär, agronom och jägmästare.