Gårdsvandring – säker arbetsmiljö inom lantbruket

Pontus Widell, 2024
Petra Wirtberg från LRF Väst informerar om hur begränsad sikt från traktorhytten kan göra det svårt att upptäcka små barn när de är i närheten. Foto: Pontus Widell.

Lantbruket har alltid varit en bransch som är särskilt drabbad av arbetsplatsolyckor. Inte minst de senaste åren då flera tragiska olyckor inträffat på gårdar runtom i landet. Med anledning av detta anordnade LRF Lidköping i slutet av maj en gårdsvandring på temat säker arbetsmiljö inom lantbruket.

För att öka medvetenheten om vilka potentiella risker som finns och höja kunskapen om hur vi kan förebygga dem och skapa en säkrare arbetsmiljö på våra lantbruk anordnade LRF Lidköping en heldag i arbetsmiljöns tecken på Russelbacka, utanför Järpås i Lidköping. Under dagen fick deltagarna ta del av både praktiska moment som brandsläckning och första hjälpen men även föredrag och information om minderåriga på arbetsplatsen, vilka regler och lagar som gäller när olyckor sker, omsorgsgruppens arbete, hantering av nötkreatur samt olika riskmoment tillsammans med Länsförsäkringar. 

Petra Wirtberg, företagsutvecklare och arbetsmiljörådgivare LRF Väst berättar mer om vad som kan vara viktigt att tänka på som lantbruksföretagare.  

- Det är ju otroligt viktig att tänka på och jobba med arbetsmiljön inom lantbruket. Det kan vara väl investerad tid både sett till att man kan undvika tragedier men även ekonomiskt sett. En eventuell olycka kan bli en kostsam affär då efterföljande utredningar snabbt kan komma upp i sexsiffriga belopp. Ett tips som är extra relevant just nu, i samband med barn som går på sommarlov och grässkörd, är att göra en säkerhetsgenomgång ur ett barns perspektiv. Man hittar checklistor på LRFs hemsida, säger Petra Wirtberg.

Är du intresserad av att lära dig mer eller har frågor om säker arbetsmiljö inom lantbruket erbjuder LRF alla medlemmar möjligheten att prata med våra arbetsmiljöexperter. Du når LRFs telefonrådgivning 0709-856 000 varje vardag mellan 08.00-10.00. Du hittar även mer material och utbildningar på temat på Säker Arbetsmiljö Sverige och ”Är du säker?”.  


Pontus Widell
regional kommunikatör LRF Väst
pontus.widell@lrf.se  
010-184 26 28