Årets Bonde är en årlig nationell tävling som syftar till att öka efterfrågan på hållbar mat från Sverige. Gunnarshögs gård korades till Årets Bonde 2023 under Skördefesten i Kristianstad den 2 september.

Motiveringen löd: ”Med kunskap, kreativitet och kommunikation tar ni en gammal släktgård in i framtiden. Vinnaren av Årets Bonde 2023 är en gränsöverskridare, en nytänkare och en hållbarhetsambassadör. Er insats inom de gröna näringarna är guld värd!”

Anja Persson är en av ägarna till Gunnarshög. Hur känns det att ha fått priset?

- Det känns mycket hedrande! Man känner ödmjukhet när man får ett pris och blir berörd av de fantastiska ord som yttrades under prisutdelningen. Vi driver ett lantbruk på 84 hektar och är en mindre gård som började med växtodling på slutet av 1800-talet. Sedan dess har vi arbetat med kallpresning av rapsolja sedan 1995 och vi försöker att vara nytänkande och innovativa för att utveckla vår verksamhet. Det har möjliggjort tillväxten av verksamheten de senaste åren.

Kan du beskriva resan ni gjort för att nå dit ni är idag?

- Det känns otroligt givande att någon ser det arbete som vi har lagt ner och förstår den ansträngning som har krävts. Vi vill att vårt arbete ska gynna hela branschen och visa vad svenska bönder bidrar med till samhället. Vi fokuserar mycket på att utbilda konsumenter om hur mat produceras och vad de köper i butikerna. Titeln Årets Bonde ger oss ännu mer energi för att fortsätta med det vi gör och förhoppningsvis göra ännu fler saker rätt i framtiden.

För de som inte känner till er, vad kan du berätta om er verksamhet?

- Vi har 20 helårsanställda och tio medarbetare extra när det är säsong och många besökare. Vi har ungefär 50 000 besökare varje år, både ungdomar, barn och vuxna och kollegor som som besöker vår gårdsbutik eller gårdscafe men vi har även en omfattade visningsverksamhet. De tre benen, produktion, besöksverksamhet och försäljning direkt till konsument är vårt sätt att marknadsföra oss. Vi tror att när konsumenten redan har en relation till oss och det skånska lantbruket, kommer de att ha en djupare koppling till våra produkter när de väljer dem i butiken.

Ni har även många barn och skolklasser på besök?

- Ja, absolut! Under våra guidade visningar brukar vi fråga barnen om hur många av dem som vill bli bonde, och det visar sig ofta att både barnen och deras föräldrar är intresserade av yrket. Det är verkligen uppmuntrande att se att det finns intresse, särskilt eftersom många av barnen bor i städerna och har sällan eller aldrig besökt en gård. När barnen har haft möjlighet att vara med i våra aktiviteter, som att bada i rapsfälten eller köra tramptraktorer, hoppas vi att vi har planterat ett frö för framtida generationer. Det var en ung kille på besök en gång som sa att han skulle köra gokart från Svedala till Hammenhög när han blir äldre, och det är fantastiskt att höra.

Hur skulle du beskriva ditt arbete just nu?

- Det är världens roligaste jobb! Vi och många andra lantbrukare producerar mat vi alla behöver få i oss tre gånger om dagen. Det är verkligen roligt att så många vill komma på en visning och dela vår dröm. Det är fantastiskt att kunna berätta om vår resa och vad vi kan göra med rapsen.

Skulle du beskriva att lantbruket är en framtidsbransch?

- Vi bönder har fått en helt annan roll i samhället nu, folk lyssnar och konsumenterna är intresserade. Det här är ett jätteviktigt yrke, och att vi vunnit Årets Bonde värmer gott och ger oss en skjuts framåt och visar att vi är på rätt väg. Vi har alla börjat någonstans men jag tror nyckeln är att vi måste ha konsumenterna på vår sida, och där har vi ett stort ansvar som lantbrukare att tillsammans med andra i branschen att berätta varför det är så viktigt att alla väljer svensk mat.

Vad vill du hälsa dina lantbrukskolleger runt om i landet?

- Sveriges bönder ska sträcka på sig!

Gunnarshögs gård
En grupp barn och vuxna på besök på Gunnarshögs gård.