Högt i tak på Värmlands regionstämma

Pontus Widell, 2024
Foto: Pontus Widell.

Ämnen som regeltillväxt, vilt, bondeprotester och storleksrationalisering avhandlades när det vankades regionstämma i Värmland. En dag fylld av många och värdefulla diskussioner.

Regelbörda från Bryssel, livsmedelsförsörjning och det svenska jordbrukets konkurrenskraft var gemensamma talepunkter när Värmlands regionstämma inleddes med anföranden från Kils kommunalråd Kenneth Bengtsson, regionordförande Erik Forsberg landsbygdsminister Peter Kullgren som deltog via en videohälsning.  

Mångsidiga anföranden 

På temat regler passade även Gunnar Gidefeldt, kommunikationschef LRF, på att berätta om arbetet med kampanjer från riksorganisationen och lyfter det senaste exemplet – ”Bonde inte byråkrat”. Kampanjen är en del i LRFs arbete att halvera regelbördan och när Gunnar med stor inlevelse läser ett kraftfullt manifest för att fånga kampanjens andemening möts han av stora applåder. Gunnar berättar även om det kommunikativa arbetet i allmänhet och hur omständigheter i omvärlden lett till ett ökat inflytande för LRF, där media, politiker och andra samhällsaktörer i allt högre grad efterfrågar LRFs inspel.

Riksförbundsordförande Palle Borgström, som skulle gästat stämman, valde efter samråd med regionordförande Erik Forsberg att prioritera ett plötsligt uppkommet möte med Europeiska kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen. I stället gästades stämman av Joakim Borgs, ledamot i riksförbundsstyrelsen och lantbrukare från dalarna med inriktning på mjölk, växtodling och skogsbruk. Joakim pratade bland annat om bondeprotester i Europa, det arbete som sker i det tysta, livsmedelsstrategi och LRFs prioriteringar. 

Utöver ovan nämnda anföranden berättade även LRF Ungdomen Värmland arbetet med bland annat generationsskiften och aktiviteter från det gånga året. We Effect berättade om samarbetet med LRF och de välgörande ändamål de samlar in medel till.

Högt i tak och mycket diskussion

Stämman fortlöpte enligt handlingarna. Caroline Hajemo avtackades för sitt goda arbete i styrelsen och i hennes ställe valdes Jonna Didriksson, Borgvik, in i regionstyrelsen. Erik Forsberg valdes om som regionordförande

Det var högt i tak och olika motioner samt yttranden diskuterades flitigt. Bland annat diskuteras skottpengar på skadefåglar, riktade stöd till glesbygden och dilemmat storleksrationalisering och en fri marknad i förhållande till generationsskiften och ambitionen att öka antalet verksamma bönder. Efter många diskussioner och en votering beslutade stämman genomgående att gå på regionstyrelsens linje där 3 motioner skickas vidare till riksförbundsstämman.

Val, yttranden, protokoll och skrivelser samt riksmotioner hittar ni här

Motioner som gick vidare:

-    Motion om motioner
-    Konkurrensutsätt kommunala tillsynen
-    Enkelt och snabbt

Skrivelser: 

-    Snöröjning
-    Investeringsstöd vid ägarskifte för unga
-    Formellt skydd av skog i Sverige
-    Försäkringssystem för väder och riskhantering


Utmärkelser och stipendier

Innan det var dags att runda av stämman delades även priser, utmärkelser och stipendier ut.  

Pontus Widell, 2024
Mats Pettersson och Anna Ramebäck. Foto: Pontus Widell.

Silvernålar delades ut till Mats Pettersson, Anna Ramebäck, Patrik Ohlsson (ej närvarande) och Lars Aronius (ej närvarande). 

 

Pontus Widell, 2024
Säffle Norra LRF-avdelning, frv. Ola Axelsson, Göte Jakobsson, Anders Axelsson, Nils Axelsson, ordf, Oskar Danielsson. Foto: Pontus Widell. ??

Utmärkelsen årets lokalavdelning tilldelades Säffle Norra för deras flitiga arbete och insatser under året som gått. 

Pontus Widell, 2024
Ingrid och Gustaf Linders minnesfond: Olle Göransson och Marica Möller, Johan Rydberg, Bertil Liljemark. Foto: Pontus Widell.

Ingrid och Gustaf Linders minnesfond delades ut till
Nordsvenska hästen: Bertil Liljemark och Karin Rinberg, Brunskog. 
Ekonomi: Marica Möller och Olle Göransson, Torfolk Gård.
Allmänt inom jordbruket: Johan Rydberg, Väse.

Pontus Widell
regional kommunikatör LRF Väst
pontus.widell@lrf.se   
010-184 26 28