Ingen plastgran längre, LRF fixar riktiga grejer

Skog gran kottar
I Askersund blir det nu åter äkta vara. Syntengranen kastas ut. In med lokalproducerat.

De senast åren har det stått en konstgjord julgran av plast på torget i Askersund. Men nu ska det bli ordning igen. ”I en trakt där skogen dominerar kan man inte ha nån jädrar plastgran med aluminiumstomme” menar kommungruppens ordförande Jan Lundberg.

Kommunen skickade ut en fråga till det lokala näringslivet. Det var dags att återgå till lokalproducerat och Svenskodlat, även på julgranssidan. För tre år sedan köptes en konstgjord julgran in. Mottagandet blev inte vad de styrande hade hoppats på. 

– Det har varit vissa driftsproblem med den konstgjorda granen och den har utsatts för skadegörelse. Driftstopp är tråkiga och underhållet blir kostsamt, berättar Susanne Jarl, chef för kommunens tekniska förvaltning, för lokal media.

För att säkerställa bästa möjliga leverans tog LRF Askersund på sig uppdraget. Granen som skänks kommer från Snavlundatrakten och Bröderna Björks åkeri erbjuder sig att transportera det välväxta högtidsträdet och även att hjälpa till med med en timmerbil för uppsättningen. 

– Vi har lite drygt 70 procent skog i våra trakter så att hitta bra lokalproducerade grejer för årstiden borde inte vara några problem. Inte ska vi ha nån jädrar plastgran med aluminiumstomme, säger Jan Lundberg som är kommungruppens ordförande.

På torsdag hamnar granen på Torget i Askersund. Även på Hamntorget kommer det att stå en naturgran i år. Anledningen till det blev en gran av plast under några år, enligt kommunledningen, berodde på att kommunen inte hittade lämpliga granar på egen mark. Dessutom blev transport och uppsättning både tid- och resurskrävande. 

Men nu sa det problemet vara avhjälpt.