Karin Nalbin önskar God Jul och Gott nytt år!

Karin Nalbin

Då blev det vinter på riktigt. Som det kanske ska vara när året närmar sig sitt slut. Ett år fullt av bra möten och samtal med politiker, myndigheter, allmänhet och inte minst medlemmar. Det är riktigt roligt att vi i LRF i många sammanhang ses som en kunnig och trovärdig aktör i frågor som rör våra gröna näringar. Förvånar mig egentligen inte alls, jag ser ju hela tiden vilken kunskap och vilket engagemang som finns i LRF. Både bland medlemmar, förtroendevalda och tjänstemän.  Att få vara en del av kraften i LRF, alla dem som vill arbeta för det bästa för våra företag, gör mig stolt och glad.

Men det har också varit ytterligare ett år som på flera sätt prövat våra företag. Med krångligt väder, höga räntor och vargangrepp. Jag nämner just dessa tre för att det är de frågor som jag under året fått höra mest om som orosmoment bland våra medlemmar. Att ha koll på sin ekonomi är ju alltid viktigt och hur vi hanterar vatten i både för stor och för liten mängd kommer vara en viktig fråga på gårdsnivå framöver.  I vargfrågan upplever många maktlöshet, att det är lika svårt att påverka tamdjurens och djurägarens rättigheter som vädret.  Den här maktlösheten och oron att bli drabbad lägger sig som en blöt filt över livsmedelsproduktionen i vårt län. Kanske är det för djurägare en större, eller lika stor, bromskloss som både väder och räntor?  Under året som gått är vargen en av de frågor vi arbetat hårt med. Det kommer att ta tid, men vi tror på en förändring.

Att det är oroligt i vår omvärld undgår inte någon. Det pratas krisberedskap i många led. Alla behöver mat och bränsle. Det är våra företag och gårdar som kan leverera detta. Visst är det tråkigt att stad och landsbygd kommit så långt ifrån varandra att det inte för alla är en självklarhet att skog- och lantbruket är nyckeln till beredskap. Men jag väljer att se det som en fördel för oss att den kunskapsluckan blir mindre. Fler och fler förstår att svensk mat och en välmående svensk livsmedelsproduktion i fredstid är en förutsättning för mat i kristid. Med den insikten hos fler borde förutsättningarna för oss bara bli bättre!

Snart knackar julen på dörren. Jag önskar dig en härlig jul med tid för god mat och trevligt umgänge med familj och vänner. Tyvärr ser inte julen ut så för alla. Om du är en av dem som får det jag önskar dig, är min uppmaning att någon gång under julen höra av dig till någon du inte träffar så ofta. Kanske kan ett sms vara det bästa som händer i julhelgen för någon. Tillhör du dem som inte har en god jul och tycker att det är svårt att hantera, vill jag påminna om att vår omsorgsgrupp inte tar julledigt.

Juliga hälsningar,

Karin