Karlstads skolmats-satsning ger bättre elevhälsa och minskat matsvinn

man, kvinnor, skolmatsal
Karlstads kommuns koststrateg Linnea Olsson, kostchef Fredrik Lundquist och Skolmatskommissionens generalsekreterare KAjsa Asp i nybyggda skolmatsalen på Mariebergsskolan. Foto: Johan Sjöblom.

Skolmatskommissionen ska dammsuga Sverige på goda idéer. Första besöket på den resan blev i Karlstad där de kommunala högstadieskolorna Norrstrandsskolan och Mariebergsskolan har öppen matsal under hela skoldagen, under parollen ”Mat hela dagen”.

- De här skolorna visar verkligen hur viktigt värdskapet och bemötandet är, för upplevelsen och för att tillräckligt mycket energi och näring ska hamna i magen på matgästen. Det är frågor som vi har stort fokus på i Skolmatskommissionen så det var ett väldigt inspirerande besök och vi fick mycket bra material att ta in i vårt arbete, säger Kajsa Asp som är huvudsekreterare för Skolmatskommissionen.

Norrstrandsskolan och Mariebergsskolan har 550 respektive 800 högstadieelever. Tidigare hade de, som många skolor har, öppet två timmar för lunch. Det skapade en stress bland eleverna, hög ljudnivå under luncherna och även en stress bland kökspersonalen.

Sedan en tid har de haft öppet under hela skoldagen och där skolmatsalen har olika matstationer. Dels en traditionell buffé för huvudrätterna, men också en smakhörna där man kan utmana sina smaklökar och ta en grönsaksshot, en smoothie eller fröknäcke. 

- Vi såg att matsalen var en stor yta som stod stängd större delen av dagen. Genom att ha öppet under hela dagen skapar vi en social yta där elever, kockar och lärare möts under lugna former. Lunchmatsalen kan också användas under lektionstid. Blir det stökigt eller okoncenterat, så kan läraren ta med sin klass på en energipaus och så kan de prata om smoothiens innehåll. Kan vi genom detta öka kunskapen kring hållbara matval och därmed minska intresset för att handla onyttigheter i närbutiken så gynnar det våra elever i framtiden, säger Fredrik Lundquist som är kostchef på Karlstad kommun.

Har ni sett några resultat?

- Ja! Skolsköterskan skriver ut färre huvudvärkstabletter. Vi har minskat vårt matsvinn och kockarna har byggt starkare relation till eleverna som i sin tur ökar nyfikenheten kring olika maträtter.

Hur har ni råd?

- Det kostar inte mer, varken i personalkostnader eller för måltiderna. Genom bättre planering och ökat samarbete med lokala livsmedelsbutikerna som skänker frukt och grönt som annars skulle slängas, så får vi ihop det.

Och personalen, måste inte de jobba mer?

- Nej, inte nämnvärt. Tidigare var de ute i matsalen för att förbereda inför lunchen. Med en öppen matsal så gör det de, samtidigt som de bygger relation med eleverna. När jag anställer kockar är det viktigt att de gillar att vara "på scen", att ha den sociala ådran som krävs för att ta kontakt med eleverna och lärarna, säger Fredrik Lundquist.

Även bland eleverna, lärarna, kockarna och elevstödjarna som vi mötte under resan så var tongångarna positiva.

- Vi som kockar kan ha en annan form av relation till eleverna än föräldrar eller lärare kan ha. Eleverna uppskattar den här mötesplatsen. Det påverkar inte vår arbetsbörda något negativt. Det mycket roligare och vi har friare händer nu än tidigare, säger Tobias Ellström som är köksansvarig på Norrstrandsskolan.

Läs mer på Skolmatskommissionen.se

Se inslaget med Skolmatskommissionen på Lantbruksnytt.se 

 

 

man, kvinna, skolkök

Kajsa Asp och Tobias Ellström. Foto: Johan Sjöblom.

mat, skolmatsal

Foto: Johan Sjöblom.

skolmatsal, glas

Smakhörna där man kan ta en grönsaksshot, en smoothie eller fröknäcke. Foto: Johan Sjöblom.