Konferens med fokus på ökad produktion av växtprotein

Thomas Johansson. St Aby, Målilla.

Den 15-16 maj medverkade LRFs styrelseledamot Lennart Nilsson, i egenskap av ordförande för Copa Cogecas arbetsgrupp för proteingrödor och oljeväxter, som talare under en konferens i Bryssel på temat Plants for the Future.

Konferensen, som anordnades av European Technology Platform (ETP), fokuserade på hur EU kan öka sin produktion av växtprotein. Konferensen samlade bland annat representanter från akademi, jordbruket, utsädesproducenter och förädlingsindustrin.

Lennart Nilsson beskrev utmaningar och möjligheter med att öka produktionen av växtprotein för EUs jordbrukare, med konkreta exempel från hans egen gård i Halland.

Viktiga budskap inkluderade behovet av att ta ett helhetsgrepp och främja en mångfald av grödor så att det finns möjlighet att anpassa valet beroende på lokala förutsättningar, vikten av stabila och förutsägbara regler, och att verktygslådan med tillgängliga växtskyddsmedel behovet utökas.

Förutom föredrag innehöll konferensen också en workshop-del där deltagarna delades in i grupper för att diskutera olika aspekter av frågan. Avsikten med övningen var att identifiera realistiska mål och konkreta lösningar för att öka EU:s produktion av växtprotein.

Det blev tydligt under diskussionerna att fokus på hela värdekedjan, samt att växtförädling, är centralt för att nå målet.   

Lennart Nilsson, riksförbundsstyrelsen
Lennart Nilsson