Korta avstånd mellan kommunen och LRFs kommungrupp i Mönsterås

Inga Jonsson Mönsterås kommungrupp

Vi fick en pratstund med Inga Jonsson, ordförande i LRFs kommungrupp i Mönsterås, om hur de arbetar gentemot kommunen och vad som har varit på tapeten nyligen.

I kustkommunen Mönsterås är LRF en viktig och väl ansedd spelare, och de gröna näringarna finns representerade i ett antal olika forum och sammanhang. Södra en av de viktigaste arbetsgivarna i kommunen, vilket säkerligen bidrar till att öka medvetenheten om skogsbruk och lantbruk. LRFs kommungrupp är representerade i näringslivsgruppen, där kommun och företagare träffas regelbundet för utbyte och lägesrapporter. När remissen om ändringar i Natura 2000-området kom var kommungruppen snabba med att svara, och kontaktade kommunen så att även de skickade in ett svar.  

Varje år bjuder LRF och kommunen tillsammans in till framtidskvällar, med information kring något aktuellt tema som till exempel vindkraft, äganderätt eller fiskodling på land. LRF tar fram intressanta ämnesområden och kommunen står för det praktiska.  

Kort sagt: Dialogen och samverkan mellan LRFs kommungrupp och Mönsterås kommun fungerar bra.  

– Kommunen är väldigt medveten om att de gröna näringarna är viktiga för kommunen, säger ordförande Inga Jonsson.  

Kommunen har dryga 13 000 innevånare och när det gäller LRF så är kommungruppen och lokalavdelningen i princip samma, med undantag för ordförande och vice ordförande som byter plats. Angående diskussionen kring LRFs satsning på en omorganisation av folkrörelsearbetet så visade medlemmarna vid lokalavdelningens årsmöte att engagemanget för att ha kvar lokalavdelningen är stort. Ett engagemang som är viktigt att ta vara på.  

Arbetet i Mönsterås kommungrupp rullar på år från år, men i somras, mitt i all torka och oro för framtiden, visade sig en nysatsning bli en riktig succé. Familjen Ytterbring, LRF och Södra ordnade traktorrace.  

– Det var väldigt lyckat. Vi tänkte att det kommer väl 50-100 personer men det var 600-800! berättar Inga Jonsson.