Lärarstudenter träffade lantbrukare på Nuntorp

Lärarstudenterna Högskolan Väst

Lärarstudenterna på Högskolan i Väst träffade bönder på Nuntorp för att få en ökad insikt om hur svensk livsmedelsproduktion fungerar.

Den 21 september var det återigen dags för lärarstudenterna på Högskolan i Väst att träffa bönder för att få en ökad insikt om hur svensk livsmedelsproduktion fungerar. Sedan flera år tillbaka är detta nu en obligatorisk del i lärarnas utbildning, vilket vi är båda glada och stolta över.

Johan Christensen, Lysekil berättade om spannmålsproduktion. Josefina Gutteman, LRF Linköping pratade om grisar och presenterade material från LRFs ”Bonde i skolan”, Katarina Johansson, LRF Stenungsund pratade om mjölkproduktion.

Det blev mycket frågor, och en del nya insikter för dessa blivande lärare. Från utvärderingen har vi bland annat kunnat läsa:

  • ”Inte visste jag att grödor kan binda koldioxid till marken, och ge näring till nästa gröda”
  • ”Bra att svenska grisar får behålla knorren! Jag visste inte att skillnaden på svenska livsmedel och den i EU var så stor”
  • ”Va? Är varannan tugga jag äter importerad???”
  • ”Kossorna ger oss inte bara mjölk, där de betar bildas en unik biologisk mångfald”

På eftermiddagen deltog även Jakob Eriksson, som precis tagit över driften i kostallet på Nuntorp.

På Nuntorp hade det hänt mycket sedan jag senast var där. Anna och Patrik Johansson har renoverat i skolbyggnaden, nu finns en öppen lunchrestaurang i matsalen, en trevlig gårdsbutik, och klassrummen är nu fina konferensrum.

Gå gärna in på ”Nuntorp – gröna klustret” och läs mer om vad som händer på Nuntorp.

Tanken är att skapa en miljö och samarbeten som leder till kompetenshöjning och ide – och projektutveckling, som bidrar till utveckling inom de gröna näringarna.

Kort sagt ett fantastiskt bra och viktigt arbete görs på Nuntorp!

 

Katarina Johansson
ordförande Stenungsunds kommungrupp