LRF Skåne deltog på möte om varg tillsammans med statssekreteraren och landshövdingen

Vargmöte Tollarp 1 mars

Fredagen den 1 mars 2024 bjöd Länsstyrelsen i Skåne in till ett viktigt möte när Dan Ericsson, statssekreterare från landsbygds- och infrastrukturdepartementet, och Skånes landshövding Anneli Hulthén, samlades med lantbrukare för att diskutera de pågående utmaningarna inom livsmedelsproduktionen och skogsbruket i Skåne.

Dan Ericsson och Anneli Hulthén inledde dagen med samtal med några av regionens lantbruksföretagare och företrädare från LRF Skåne för att diskutera de utmaningar och bekymmer som de står inför med vargrevir i tamdjurstäta Skåne.

Företagarna delade insikter om hur vargreviret påverkar deras verksamheter, från kortsiktiga bekymmer till långsiktiga utmaningar. Diskussionen fokuserade på frågor som stöd från samhället, nödvändiga åtgärder för att skydda livsmedelsproduktionen och möjliga lösningar på de utmaningar som varg närvarande medför. Samtalet avslutades med en gemensam pressträff där journalister från ett stort antal medier närvarade.

Efter diskussionen om livsmedelsproduktion förflyttades mötet till skogsbrukets arena. En utflykt till Stackedala gav möjlighet att undersöka Skånes skogsområden och diskutera olika aspekter av skogsbruket. Diskussionen berörde ämnen som skydd av natur, hållbar skötsel av ädellövträd, och utmaningar för markägare inom skogsbruket. En viktig del av samtalet kretsade kring balansen mellan produktion och bevarande av biologisk mångfald inom skogsmiljön.