Månadens bonde: Johan, deltidsbrandman och bonde med framtidsplaner
2024-09-17
Att vara deltidsbrandman, engagera sig både partipolitiskt och inom LRF, och därtill ha en familj, är tidskrävande. Addera att driva en gård på det, och dagarna blir fulla för Johan Persson. Men jobbet är givande, och mer. ”Det är ju jättekul”, säger han.
Att ha minst tre verksamhetsben att stå på är vardagsmat för de flesta bönder – så även för Johan Persson, bonde i Gävleborg. På gården han driver tillsammans med sin bror Andreas, finns det omkring 70 dikor. Här skapas varje år otaliga köttlådor som levereras ut till kunder. Till detta kommer hyreslägenheter i Nordanstig samt entreprenadkörning. Dessutom finns det ungefär 150 hektar skog tillhörande gården.
- För oss har det alltid varit viktigt att ha en bredd i verksamheten, dessa tre ben är lika stora vad gäller omsättning. Det skapar en trygghet i vår ekonomi och jämnar ut kassaflödet under året. Dessutom är det en bra kombination tycker vi, säger Johan.
Från åkern till utryckning
Vid sidan av lantbruket är båda bröderna deltidsbrandmän. Johan har varit det i 10 år, och jobbar som styrkeledare vid utryckning.
- Det är både roligt och givande, och vi bönder som oftast är både händiga, kunniga och drivna passar väldigt bra som brandmän. Dessutom är det ett bra komplement till lantbruket, rent tidsmässigt, likväl som det är skönt att få den extra stabila inkomsten.
För vidare traditionen från pappan
Både köttdjuren och brandmansyrket är delar av tradition de tagit vidare från sin pappa Sven-Anders, som tidigare drev gården. Generationsskiftet började 2013, och avslutades 2016.
- Det gick tyvärr lite fortare än vad vi tänkt oss då pappa blev sjuk i Parkinsons. Nu är det min bror och jag som delar detta 50/50 och det var både okomplicerat och naturligt. Det är bara ett år emellan oss, så vi har alltid följts åt, säger Johan.
Och det känns skönt att kunna driva familjegården vidare. Det är ingen dålig ägarförteckning de sällar sig till.
- Familjen har ägt marken här sedan 1600-talet. Det är ett arv som känns ärofyllt att få driva vidare, och det var skönt att vi båda var intresserade nog för att ta över det tillsammans, säger Johan.
Investeringstankar för framtiden
Men tiderna förändras, så även förutsättningarna att bedriva lantbruk. Brödernas pappa klarade sig fint med att vara deltidsbrandman och sköta djuren, men Johan och Andreas insåg snabbt att de behövde bredda sig för att försörja sig båda två. Där utökade de med hyreslägenheterna och entreprenad-delen. Nu står nästa framtidsprojekt för dörren och stampar otåligt.
- Vi går i investeringstankar och skulle vilja utöka köttproduktionen. Vi vill dubbla antalet djur, och söker investeringsstöd hos myndigheterna. Det skulle vara en trygghet att ha fler djur och vidga den verksamhetsdelen.
I dagsläget kör de själva ut köttlådor till kunder mellan Hudiksvall och Sundsvall. Det blir ungefär en gång i månaden, mellan 400 och 600 kilo kött per gång.
- Vi vill gärna få ut det dubbla, men det får växa successivt. Det är roligt att se att intresset för svenskt närproducerat kött växer. Det är min sambo Hanna som jobbar mest med den delen, och hon är mammaledig just nu, säger Johan.
Många bollar i luften
Med bebis på ett halvår, jobb på gården och som brandman är det inte många timmar kvar på dygnet. Men dem tillbringar Johan som politiskt engagerad i sin kommun, dessutom är han ordförande för LRF Ungdomen i Gävleborg och vice ordförande i LRF Gävleborg. Hur hinner man, och varför är det viktigt att engagera sig i just i LRF?
- Att få jobba med påverkansarbete handlar om att utbilda allmänheten. Om inte LRF fanns, vem skulle då jobba med frågorna som påverkar varje bondes vardag och möjlighet att producera mat? Det kan vara lätt att glömma när man ska betala avgiften, men om vi inte hade haft kraften i LRF, vad hade vi då haft? Ingen kan göra det LRF kan, med den kompetensen vi har.
Och att vara bonde och få kombinera politiska uppdrag med förtroendeuppdrag inom LRF är det bästa med yrket, menar Johan.
- Det är ju det här som är grejen med att vara bonde – det är roligt, utmanande, man får välja sina tider själv, kan lära sig nya saker och dessutom producera mat under tiden. Ibland är det såklart kämpigt, men då tänker jag på att alla andra nog inte har det roligt på sina jobb varje dag heller.