Mer pengar från turismen

Destinationsutveckling och mat

Det blev en ordentlig uppslutning av företag från den Gröna näringen när workshopen om Destinationsutveckling och Mat hölls på Starby i södra Vadstena. Svenska kyrkan skickade även ut en efterlysning – för att nå fler odlare.

Besöksmålet östra Vätternstranden är både splittrat och fragmenterat. Det visade Kim Ross som är strateg för hållbar destinationsutveckling på Region Östergötland. Hon har på djupet analyserat situationen och skrivit en rapport om hur besökare upplever destinationen.

Stor potential för matupplevelsen

– Här finns en potential. Företagare på landsbygden kan bli vinnare om vi börjar samverka och knyta samman besöksmål med upplevelser och bra, genuin mat. Men vi måste våra tänka utanför boxen och bjuda mer på oss själva, säger hon med en tydlig skotsk accent.

Ross jämför Östra Vättern med just Skottland, destinationer i norra Spanien och Sydtyrolen i norra Italien där säsongen är lång och gästerna många. De vandrar, cyklar och äter på platser vi känner som skidorter. Turisterna besöker gärna gårdar och matställen vid sidan av allfartsvägen – för att få en helhetsupplevelse.

– När jag flyttade till Östergötland hade jag hört att restaurangmaten var under all kritik. Jag ville verkligen bjuda på något helt annorlunda, en matupplevelse. Därför bygger vi vår mat på lokala råvaror, riktigt hantverk och egna recept. Det är otroligt viktigt, säger Andreas Landén som driver restaurang Jord och Svinneriet i Linköping.

Letat i Birgittas skafferi

Pilgrimscentrum passade på att lyfta vandringen, den snabbast växande turistbranschen i Europa. Pilgrimscentrum ser nu över sträckningarna i trakten men också nationellt. Målet är att få ihop leden som användes under medeltiden ock knyta Trondheim via Vadstena till Trelleborg och få in finska Åbo i nätet.

Även här har maten en central roll. Kocken Magnus Dahlgren har fått uppdraget att provlaga råvarorna från 1300-talet och skriva en receptbok för modern mat, som är lättlagad på det som fanns i skafferiet under Heliga Birgittas tid.

– I projektet har vi gjort ”arkeologiska” utgrävningar i skrifter och böcker. Vi har också lyckats hitta en hel del rotfrukter, kålsorter, örter och även träd som stammar från tiden. Det är oerhört spännande att få smaka på historien, säger Emanuel Eriksson från Pilgrimscentrum.

Vill hitta intresserade bönder

– Vi söker lantbrukare som vill hjälpa till att odla upp baljväxter i större skala så vi kan få tillbaka sorterna som funkade bra då och även visat sig ge bra avkastning idag. Vi började med en näve ärtor och har fått fram en bra skörd. Men nu är det dags för nästa steg, säger Eva Hagström från Pilgrimscentrum som gärna tar emot ett samtal från intresserade bönder.

Projektet ska leda till att lyfta Östra Vättern som destination. Genom samverkan kan man få besökare att stanna längre och uppleva mer, något som kan lyfta turismnäringen från en marginell position till något som även skulle kunna gynna den gröna näringen och då även ge nya jobb i samhället.