Mikaela och Markus får priset Årets Ungdom 2024

Årets ungdomar 2024; Markus och Mikaela Hedberg
Årets ungdomar blev syskonparet Hedberg i Njurunda.

Syskonen Mikaela och Markus Hedberg i Njurunda är mottagare av utmärkelsen Årets Ungdom 2024. Det är Föreningsnämnden och LRF Västernorrland som årligen delar ut priset i samband med LRF Västernorrlands regionstämma. Utmärkelsen går till ungdomar som visar på ledarskapsförmågor i att både leda sig själv och inom ett ansvarsområde.

När syskonen Hedbergs pappa var tvungen att sjukskriva sig i höstas på grund av problem med höften tog de över det fulla ansvaret för hans mjölkgård. På gården, strax utanför Njurunda, finns totalt 280 kor i olika åldrar, varav 120 mjölkas. Gården är utrustad med två mjölkningsrobotar. Syskonen är uppvuxna på gården och har arbetat där deltid under många år och det underlättade givetvis i den nya situationen. 

– Men det var nog lite mer jobb och mer ansvar än vi trott, det är mycket rutiner som pappa haft koll på som det tog ett tag att komma in i, säger Markus. 

– Vi märkte en del saker som vi kanske inte tänkt på, till exempel att pappa alltid är först i lagården på morgnarna och sist där på kvällarna. Så det har blivit lite längre dagar nu, säger Mikaela.

LRF Västernorrlands regionstämma 2024
Mikaela och Markus Hedberg.

Hedersamt och överraskande

Syskonens övertygande sätt att fullt ut ta över driften av gården har gett eko i LRF-kretsar och det är också därför de nu tilldelas utmärkelsen Årets Ungdom 2024. 

– Vi blev väldigt överraskade över utmärkelsen, men det är kul att uppmärksammas givetvis. Det visar att vi gjort något bra och ger pepp för framtiden, säger Mikaela. 

– Det känns hedersamt, säger Markus.

Mikaela är i dag 29 år, Markus 26. Båda började redan som små att hjälpa till på gården, men heltid har de inte arbetat där förrän pappan blev sjukskriven. Mikaela har jobbat som djurskötare och har gått en driftledarutbildning, Markus har egen firma och har kört traktor åt olika bönder i Sundsvall med omnejd sedan han tog körkort. 

Delat upp sysslorna

När det blev klart att de skulle ta fullt ansvar över gården delade de upp sysslorna. Grovt beskrivet kan man säga att Mikaela tar hand om inomhusjobbet, djuren och djurhälsan medan Markus sköter utomhusjobben, han beskriver det som ”en vaktmästarroll”. Båda säger att de samarbetar bra ihop, vilket givetvis underlättar deras nya och mer ansvarstyngda uppdrag.

De har tidigare diskuterat med pappan om att en dag ta över gården, ett generationsskifte, och den nya situationen med mer jobb har inte avskräckt dem. 

– Det skulle bara vara roligt, jag hoppas att det blir så i framtiden. Pappa har alltid satsat på att ha en modern drift och byggt ut gården, säger Markus och Mikaela håller med.

–  Det är en fin gård med bra förutsättningar och både jag och Markus har drivet som krävs. 

Mjölkgård - Womtorp

Fantastiskt att jobba med djur

Att gå i pappans fotspår och bli lantbrukare har varit ett självklart val för båda. 

– Det är väldigt fint att få jobba med djur hela dagarna och så gillar jag att det händer något nytt hela tiden, det dyker alltid upp nya problem som måste lösas. Ingen arbetsdag är den andra lik, variationen är stor, säger Mikaela och Markus är inne på samma spår. 

– Det finns hela tiden utmaningar som gör att man måste tänka till, det är spännande. Och jag tycker precis som Mikaela att det är roligt att arbeta med djur. 

Just nu är det den dagliga driften som tar all kraft, men lite har de också hunnit fundera över framtiden för gården, vad de skulle vilja utveckla. En sak är att bygga en till lagård för att få plats med fler kor. 

– Vi har i dag 40 av våra kvigor på en gård på Höga kusten och det funkar bra, men vi skulle helst vilja att de kunde vara här hos oss, säger Mikaela. 

Motivering för utmärkelsen Årets Ungdom 2024:

”Att ta fullt ansvar för en högproducerande mjölkgård med egen rekrytering är värt att uppmärksammas. Det är en sak att finnas som en resurs på en gård, men det är något helt annat att ta fullt ansvar för driften. Mikaela och Markus Hedberg är därmed värdiga mottagare av Årets Ungdom 2024.”