Nordiska Näringsrekommendationer påverkar våra medlemmars produktion

Mjölk i glas

Uppdateringen av Nordiska Näringsrekommendationer är i full gång, och hittills har ett flertal kapitel om olika näringsämnen publicerats för allmänheten att kommentera.

LRF deltar löpande i arbetet genom att föreslå kapitel, delta på så kallade hearings, skicka in kommentarer och frågor och delta i de öppna konsultationerna kring de olika kapitlen. Vi samarbetar även med våra systerorganisationer i de andra nordiska länderna. 

Det som är viktigt nu är att Nordiska Näringsrekommendationer tar hänsyn till hur bra vi kan ta upp olika näringsämnen. Man behöver också inse att ett livsmedel inte kan ersätta ett annat bara för att näringstabellerna på förpackningen ser tämligen lika ut. Det är nämligen hela livsmedlet som avgör hälsoeffekterna. Detta kallas food matrix och förklarar till exempel varför vi ser positiva hälsoeffekter av ost och fet yoghurt, ”trots” att de innehåller en del mättade fettsyror (”mättat fett”).