Nu behövs besked om stöd för gödselgasproduktion

Biogas

För att öka den svenska produktionen av biogas får bönder gödselgasstöd från staten. Stödet är utformat som ett projekt och har löpt på sedan 2014. I september 2023 tar projektet slut. Nu behöver svenska bönder besked från regeringen om vad som ska hända härnäst.

Genom att svenska bönder kan producera egen energi så bidrar de till ökad förnybar energiproduktion och minskar belastningen på elsystemet. Stödet är en betydande del för att den ekonomiska kalkylen ska gå ihop. Utan gödselgasstödet blir vinsten av att producera egen biogas väldigt liten – och incitamenten för att faktiskt bidra och producera den samma – låg. 

Det är mycket viktigt att stödet fortsätter om det även i framtiden ska finnas en produktion av biogas gjord på gödsel. Att använda sig av stallgödsel för biogasproduktion har flera fördelar för klimatet. Metangasutsläpp från gödsel minskar, och fossila energikällor kan bytas ut. Därutöver kan biogasen ersätta bensin, diesel och handelsgödsel.

- I en tid där elbehovet ökar markant samtidigt som priserna går upp är det också viktigt att lantbrukare i Sverige har möjlighet till att vara mer självförsörjande, inte minst med tanke på den svenska livsmedelsproduktionen, säger Pernilla Winnhed, chef för näringspolitik och företagande, LRF.

Dessutom behöver nivån på utbetalningarna höjas. Jordbruksverket har sedan tidigare sagt att man som mest kan få ut 40 öre per kWh, detta stämmer dock inte då överkompensationsräkningar gör att den reella summan blir runt 19 öre per kWH. 

Stödet bör också flyttas från Jordbruksverket till Energimyndigheten för enklare administration.