Nya landshövdingen på lantbruksresa med LRF
2025-07-04

Den 3 juli bjöds Östergötlands nya landshövding Gunilla Svantorp in till en innehållsrik dag med samtal kring de gröna näringarnas förutsättningar och angelägna samhällsfrågor hos några av länets engagerade lantbruksföretagare.
Dagen startade hos Jens och Cecilia Christensen på Hättorp utanför Tjällmo. De presenterades bruksgårdens anrika historia och företagets verksamhet idag, som är kycklinguppfödning, spannmålsodling, skog, vattenkraft och uthyrning av boende. Samtalen kom snabbt in på hur det är att bedriva lantbruksföretag nära Försvarsmakten i upprustningstider samt lagar, regler och kontroller.
- Förr gick kontrollanten runt på gården och kollade att allt såg ut att vara i sin ordning, idag krävs konsulthjälp och flera arbetsdagar inför kontrollerna som till allra störta del handlar om att vi ska ha koll på en uppsjö av dokumentation, vissa med spårbarhet flera år tillbaka. Det är en stress som företagare, berättade Jens och vidimerade att det är fler regler nu att förhålla sig till trots mycket prat om minskat regelkrångel.
Landshövdingen lyssnade och ställde frågor, liksom medarbetarna Jonas Källming, avdelningschef för länsstyrelsens avdelning miljö och natur, och Rebecca Petersen från avdelningen djur, landsbygd och livsmedel.
Paret Christensen har investerat i gårdens vattenkraftverk och samtalen fortsatte på plats vid kraftverket. Kraftverket producerar energi, men har även stor betydelse för gården som snabbt skulle kunna bli översvämmad utan kontrollerad vattenreglering. Innan sällskapet åkte vidare gjordes ett stopp vid kycklingstallet, där det för dagen lastades ut kycklingar.
Lunch på Brunneby Musteri
Med många intryck från Hättorp blev nästa stopp restaurangen på Brunneby Musteri, som ligger i utkanten av Borensberg. Till lunchkaffet berättade restaurangchefen Ola Allard hur musteriet, gårdsbutiken och restaurangverksamheten vuxit fram till vad det är idag.
Viltproblematiken och beteslagen diskuterades på Kolstorp
Därifrån var det inte långt till David, Arvid, Örjan och Leif Pettersson, som tog emot på mjölkgården Kolstorp. De har cirka 550 djur varav 200 mjölkas av tre robotar. En stor utmaning i företagandet är det hårda vilttrycket, som orsakar skördeförluster och begränsningar i odlingarna.
- Det är viktigt med rådigheten, att kunna påverka viltsituationen för att behålla gnistan för lantbrukandet, sa David och skickade med länsstyrelsen att det är en viktig psykologisk faktor att handläggarna ger åtminstone viss skyddsjakt där det är problem med viltet och att viltgrupperna inte alltid ”följer mallen” i fördelningen mellan hondjur, handjur och kalv.
Jeanette Blackert, LRFs regionordförande, knöt an till den politiskt beslutade livsmedelsstrategin som säger att Sverige ska öka landets matproduktion.
- Det primära som kan göra skillnad för livsmedelsstrategins mål och öka produktionen är att minska viltskadorna.
På Kolstorp diskuterades också beteslagstiftningen. Idag måste korna gå ut ett visst antal dagar per år, men det är inte säkert att kon själv vill det något som blev visuellt tydligt. Alla mjölkkorna hade möjligheten att gå ut denna soliga men blåsiga dag, dörrarna stod vidöppna, men endast två kor syntes till utanför ladugården. Resten valde att stanna inne.
- Korna går ut och in som de vill. Kon ska få välja själv. Vi vill att bonden ska få avgöra djurens bästa, berättade David och sa att de kommer fortsätta ha ladugårdsdörrarna öppna ut till hagen ifall lagstiftningen förändras.
Han förtydligade också att det är ungdjuren och sinkorna som vårdar naturbetesmarkerna, inte mjölkkorna. De behöver vara nära ladugården.
- Det blev en jättebra dag. Det är lättare att diskutera de tyngre frågorna ute i vardagen på gården, summerar Jeanette Blackert.
Tradition att göra gårdsbesök med landshövdingen
Sedan några år tillbaka arrangerar LRF Östergötland varje sommar en lantbruksresa för landshövdingen tillsammans med några medarbetare på länsstyrelsen. I år besöktes gårdar mellan Tjällmo och Borensberg, men företagens storlek, inriktning och geografi varieras mellan åren.
Från LRF deltog Jeanette Blackert, ordförande, Erik Carlsson, vice ordförande, och Gabriella Cahlin, andre vice ordförande, samt regionchef Johan Karlsson och Caroline Andersson, styrelsestöd och kommunikatör.

Samtal om vattenkraften i Hättorp.

Gå med i LRF – din röst, din nytta, ditt nätverk
LRF driver frågor som gör skillnad för dig som verkar inom lantbruk, skog och landsbygd. Som medlem får du tillgång till förmåner, kunskap och nätverk som stärker din vardag och ditt företagande. Tillsammans får vi landet att växa.