Ordförande Tomas Olsson: Vi är viktiga spelare för att landet ska vara rustat för kriser och orostider

Tomas Olsson
Tomas Olsson

Nu går året mot sitt slut och vi kan lägga 2023 bakom oss och se framåt mot ett nytt år. Jag ser positiva tecken på att våra frågor ligger högt på agendan bland beslutfattare och i samhället i stort.

Till exempel omnämns den gårdsnära delen av livsmedelsproduktionen, primärproduktionen, som en del av Sveriges försvar och avgörande för samhällets motståndskraft i Försvarsberedningens nya rapport, som lämnades tidigare i veckan. Rapporten handlar om inriktningen av totalförsvaret och utformningen av det civila försvaret. 

Försvarsberedningens rapport visar att livsmedelsförsörjningen måste inkluderas i Sveriges beredskap och att vi på gårdsnivå är viktiga spelare för att landet ska vara rustat för olika slags kriser och orostider. Det är ett viktigt strategiskt budskap till oss lantbruksföretagare, men det krävs nu att vi ges förutsättningar att ta det ansvaret. Det krävs både vilja och ekonomiska resurser för att rusta Sveriges livsmedelsberedskap.

Hur ska det göras rent konkret? Politiker och samhället vill att saker ska ske, men det är vi på gårdarna som ska utföra det och producera maten till befolkningen. Det måste vara ett gemensamt ansvar för hela samhället att vi i Sverige kan ställa mat på bordet till oss själva. Det är inte bara vårt ansvar ute på gårdarna och jag har en stark känsla av att det här kommer högre och högre upp på agendan hos våra beslutsfattare. Jag tror att det blir en stor och viktig fråga under 2024 som kommer att gynna oss på gårdsnivå. Vi är samhällsviktiga och fler och fler inser att en fungerande och tillräckligt stor inhemsk livsmedelsmedelsproduktion är grunden för ett robust samhälle och ett starkt försvar i kristider.

Jag önskar er alla en riktigt God jul och ett Gott nytt år!

Tomas Olsson, ordförande LRF Mälardalen

Se en julhälsning med Tomas

Läs mer om Försvarsberedningens rapport